Take 6

Take 6: Join the Band (Reprise 9362-45497-2). Distributie: Warner

'Glam-gospel' - bestaat dat begrip al? Als genre is het zeker al een halve eeuw oud. Want naast de gospel met de ruige beat en de opwindende vraag en antwoordzang (de bron voor bijvoorbeeld Aretha Franklin) is er ook een traditie om de heer te zalven. Fraaie, virtuoze meerstemmigheid, dat was het uitgangspunt voor vele a capella groepen, met het Golden Gate Quartet als de bekendste. Naar de vorm weken hun liedjes nauwelijks af van de hits van de dag, het verschil was dat de bezongen liefde niets aards of vleselijks had maar altijd van Boven met een hoofdleter kwam. Dat is ook het geval in de teksten op Join the Band van Take 6, een zanggroep met vier tenoren, een bariton en een bas. In Biggest Part of Me gaat het over de liefde voor 'Him', en is 'His' woord aan de orde, en in Even Though spelen ze even zelf voor God: 'Put your weight on My shoulders.'

Aan de muziek is deze godsvrucht niet af te horen, die klinkt als gewone populaire muziek. Dat deze aanpak loont, blijkt uit de ontvangst van hun platen. Hun debuut van '88 haalde in Amerika platina en So Much 2 Say goud. Waren die nog puur a capella, op deze gebruikt Take Six ook instrumenten.

Net Stevie Wonder, denk je vaak bij het resultaat, nog voor je hebt ontdekt dat die vlak voor het eind zelf even meedoet.

Er zijn dan al een paar gasten gepasseerd, Ray Charles in My Friend en Queen Latifah in Harmony ('one family' en zo voort). Beetje swing, beetje soul, beetje hip-hop, de beschaafd besnorde jongeheren van Take 6 zullen ook in Nederland hun weg wel vinden. Want wel of niet door God geleid, ze kunnen fantastisch zingen.

    • Frans van Leeuwen