Schalken beste jeugdspeler US Open

Letterlijk in de schaduw van het stadion waar Agassi won van Stich, speelde de 18-jarige Nederlander Sjeng Schalken zijn eigen finale van de US Open. In het junioren-toernooi. De 1.96-meter lange Limburger versloeg de Marokkaan Mehdi Tahiri met 6-2 en 7-6. Hij is de eerste Nederlandse jongen die een grand-slamtoernooi heeft gewonnen bij de jeugd. Bij de meisjes was Brenda Schultz in 1987 de sterkste in Parijs en op Wimbledon.

De bescheiden Schalken reageerde laconiek. Hij vond zijn resultaat op Wimbledon, waar hij de halve finale had gehaald, mooier. “Daar heb ik ook goed gespeeld”, zei hij. Even later realiseerde hij zich dat hij toch wel iets moois had gedaan. “Een grand-slamtoernooi winnen”, zei hij tegen zijn coach. “Hmm. Misschien moeten we straks op het vliegveld champagne drinken.”

Schalken werd vorig jaar al Nederlands kampioen bij de senioren. Hij traint bij de tennisschool van Henk van Hulst in Valkenswaard, waar ook Paul Haarhuis en Jacco Eltingh aan verbonden zijn. Hij staat nummer 267 op de wereldranglijst bij de profs.

Yvette Basting en Kim de Weille verloren zaterdag bij de meisjes in de halve finales. Chantal Reuter won met haar Zuidafrikaanse partner Surina de Beer het dubbelspel.