Ruzie Albanezen en Grieken houdt aan

TIRANA/ATHENE, 12 SEPT. Albanië en Griekenland hebben elkaar dit weekeinde opnieuw bittere verwijten gemaakt. De ministers van buitenlandse zaken van de twaalf EU-landen slaagden er gisteren niet in tijdens hun ontmoeting op het Duitse Oostzee-eiland Usedom een oplossing te vinden voor de Grieks-Albanese crisis.

De Albanese minister van buitenlandse zaken, Alfred Serreqi, zei zaterdag dat de Griekse geheime politie, de regering en niet-gouvernementele organisaties in Griekenland samenwerken om de soevereiniteit van Albanië te ondergraven. Hij zei dat de regering in Athene de kant heeft gekozen van radicale, nationalistische groepen die de aansluiting van Zuid-Albanië bij Griekenland nastreven. Hij hekelde tevens de vrijlating van een nationalistische Griekse kolonel, die onlangs het Albanese luchtruim schond en pamfletten uitwierp waarin op de afzetting van het Albanese bewind werd aangedrongen.

De Griekse premier, Andreas Papandreou, beschuldigde Albanië gisteren van pogingen, de Griekse minderheid in Albanië “te vernietigen”. Papandreou verweet Turkije de drijvende kracht achter die pogingen te zijn. (Reuter, AP)