Multihouse toch zelfstandig verder

Het kwakkelende automatiseringshuis Multihouse uit Gouda wil, ondanks een verlies van 4,1 miljoen gulden in de eerste zes maanden van 1994, zelfstandig verder gaan. Daarvoor heeft het enkele zwaargewichten aangetrokken. Multihouse vernieuwt de raad van commissarissen compleet met F. Sickinghe (ex-Stork-topman), W. Fortuyn (ex-studiefinanciering) en M. van Holten, algemeen directeur Axa Equity en Law.

De drie nieuwelingen vervangen de toezichthouders J. Hekkelman en E. Deves, die beiden op 1 januari 1995 vertrekken. Sickinghe is de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen, zo maakte het automatiseringshuis bekend. Multihouse, nu verder onder leiding van directeur R. Geers, onderzocht enkele maanden geleden of een strategische samenwerking mogelijk was. Het bedrijf heeft vele jaren rode cijfers laten zien, ondanks verschillende reorganisaties. De eerder gekoesterde samenwerkingsplannen zijn, zo blijkt thans, opgeborgen.

Voor geheel 1994 verwacht het bedrijf een verlies van enkele miljoenen guldens. In de eerste helft was er nog wel een verlies van 4,1 miljoen gulden tegen 900.000 gulden verlies een jaar eerder, maar voor de tweede helft verwacht Multihouse een positief resultaat. In de eerste zes maanden daalde de omzet van 63,8 miljoen naar 41 miljoen gulden. Een gedeelte van de omzetdaling (17 miljoen) ontstond door verkoop van bedrijfsonderdelen.