Minister VS: snelle verdrijving van junta Haïti

TOKIO/WASHINGTON, 12 SEPT. Secretaris-generaal Boutros Ghali van de Verenigde Naties en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Christopher hebben de machthebbers op het Caraïbische eiland Haïti in het vooruitzicht gesteld dat zij op zeer korte termijn zullen worden verdreven. Alle diplomatieke initiatieven van de VN en Verenigde Staten om de crisis in Haït i tot een vreedzaam einde te brengen zijn op niets uitgelopen. “Drie of vier” militaire leiders moeten het land verlaten in belang van het Haïtiaanse volk, zo zei Boutros-Ghali vandaag in de Japanse hoofdstad Tokio.

Gisteren zei ook minister Christopher in een vraaggesprek met het televisiestation NBC dat alle diplomatieke middelen “uitgeput” zijn. “Ik hoop dat zij [de militaire junta] zeer spoedig vertrekken, maar hun dagen zijn geteld en ze zullen gaan op de een of de andere manier, zacht of hard”, aldus de minister. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Madeleine Albright, zal een inval in Haïti die reeds met een resolutie door de VN is goedgekeurd, het karakter hebben van een “politionele actie”.

Het geduld met de militaire machthebbers onder leiding van generaal Raoul Cédras, die de macht aan de democratisch gekozen president Aristide na een bloedige coup in 1991 ontnamen, raakt op, zei Christopher. Hij gaf toe dat de steun van het Congres voor een eventuele invasie mager is, maar riep op nationale eenheid omdat de Amerikaanse geloofwaardigheid op het spel staat.

De oppositie in het Congres wordt geleid door senator Bob Dole, die verwacht dat een invasie - “een grote vergissing” - binnen twee of drie weken plaats zal vinden. Dole wil dat een stemming over de vraag of president Clinton toestemming moet vragen aan het Congres voordat hij Amerikaanse troepen naar Haïti stuurt.

De internationale steun om de democratie in Haïti te herstellen neemt toe, zei Christopher gisteren, die verwees naar toezeggingen voor troepen van Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië voor de multinationale VN-vredesmacht, die de orde moet herstellen als de militaire junta verwijderd is. Ook Israël stuurt op verzoek van de Amerikaanse regering een dertig man sterke politie-eenheid naar Haïti.

Volgens The New York Times vreest de Amerikaanse regering dat de verdreven junta na een militaire actie aanslagen en vergeldingsmaatregelen onderneemt. De VS wil daarom een politiemacht van 500 waarnemers klaar hebben, maar heeft er pas 200 toegezegd gekregen.

Honderdvijftig militairen uit Caraïbische landen beginnen vandaag aan hun training voor een inval in Haïti. Zij zullen pas in actie komen na de eerste aanval van Amerikaanse militairen. Het Amerikaanse vliegdekschip USS Eisenhower is dit weekeinde naar de Caraïbische wateren vertrokken om zich te voegen bij de reeds aanwezige vloot van negen oorlogsschepen. Twaalf schepen liggen klaar in de oostelijke havens van de VS om de eerste grondtroepen richting Haïti te vervoeren, die zaterdag zijn gemobiliseerd. Dit heeft het Pentagon bekendgemaakt. (AP, Reuter)