Miljardenorders China voor Franse industrie

PARIJS, 12 SEPT. China heeft voor 4,4 miljard gulden contracten getekend met Frankrijk. Dat is het resultaat van een zorgvuldig voorbereide dooi in de betrekkingen tussen beide landen nadat Frankrijk militaire vliegtuigen aan Taiwan had verkocht. Het bezoek van de Chinese president Jian Zemin aan Frankrijk de afgelopen dagen heeft die normalisering bezegeld.

Vanmiddag zou het Chinese staatshoofd tijdens een officiële lunch bij premier Balladur het herstel van de diplomatieke en handelsbetrekkingen verder bespreken. Eerder heeft hij in duidelijke termen gereageerd op de vele pogingen tot protest die zijn bezoek hier hebben gekenmerkt. “De economie van het land kan alleen maar worden ontwikkeld als stabiliteit is gewaarborgd. Als China niet stabiel is kan dat ernstige gevolgen hebben voor de internationale situatie.”

Volgens Jang Zemin heeft China 1,2 miljard mensen te voeden en is de honger nog niet uitgebannen. “Tachtig miljoen Chinezen leven onder de armoedegrens. Wij proberen economische ontwikkeling, hervormingen en stabiliteit met elkaar in evenwicht te houden.”

China wil niet toegeven aan het Franse verzoek over te gaan tot een algeheel verbod op kernproeven, maar volgens de president is het land zeer zuinig met het doen van proeven. Voor 1996 hoopt het mee te kunnen doen aan en algeheel verbod op kernproeven.

Van de contracten die Frankrijk in de wacht heeft gesleept is het grootste voor de staatsoliemaatschappij Elf: voor 2,9 miljard gulden wordt een raffinaderij bij Sjanghai gebouwd. Verder gaat Elf ruwe olie kopen en verkopen. Jiang Zemin werd dit weekeinde per hoge snelheidstrein naar een kerncentrale bij Bordeaux gereden, in de hoop dat de aanblik zijn kooplust verder zou prikkelen.