Lusteloos Damrak nog verder omlaag

AMSTERDAM, 12 SEPT. De koersen op de effectenbeurs zijn vanochtend verder gedaald. Door lagere obligatiekoersen gekoppeld aan een verdere neergang van de dollarkoers en een lager beursbegin zowel in Londen als Frankfort kwam de Amsterdam EOE-index (AEX) rond het middaguur op 411,35 uit, 1,84 punt lager dan het slot van vrijdag. G

AMSTERDAM Handelaren noemden de koersdaling mede gezien de terugval op vrijdag niet verwonderlijk. Gedurende de ochtendhandel was al een dieptepunt van 409,90 ontstaan. “Er is geen enkele stimulans om momenteel in aandelen te gaan beleggen”, oordeelde een handelaar vanochtend. Er was weinig omzet, de handel werd “dun” genoemd. Er waren nauwelijks kopers te vinden.

Ook de obligatiemarkt was in mineur, de meest staatsleningen verloren vanochtend één à twee stuivers. Dat de Bank of England vanmorgen de basisrente met een half procentpunt verhoogde kwam niet als een verrassing gezien de tegenvallende Britse inflatiecijfers van vrijdag. De Londense koersen (FTSE) noteerden rond het middaguur 7,1 punten lager op 3.122,2. Dit was een lichte verbetering ten opzichte van de opening. Ook Frankfort was in mineur in reactie op de vrijdag na sluiting gepubliceerde Amerikaanse inflatiecijfers. Behalve de negatieve tendens op de omringende beurzen, speelde ook de lagere obligatiekoersen de aandelenmarkt parten, evenals een verdere depreciatie van de dollarkoers tot 1,7235 gulden versus 1,73 gulden vrijdag.

Met uitzondering van Heineken en DSM leden de meeste actieve waarden koersverlies. Heineken werkte zich 2,50 verder omhoog op 247 gulden, een all-time high. Na de halfjaarcijfers van vrijdag stoomde Heineken al 7 gulden op. Ook DSM zette 1,20 hoger in en bereikte op 149,20 een nieuw koersrecord. Akzo daarentegen stond acht dubbeltjes af op 211,90. Koninklijke Olie verloor 1,40 op 193,50; Unilever leverde 1,80 in op 200,40; KLM ging 0,50 gulden omlaag naar 48,40 en Philips raakte twee kwartjes kwijt bij 57 gulden.

TOKIO De aandelenkoersen herstelden zich vandaag na de gestage daling in de afgelopen week. Het Nikkei-225-gemiddelde boekte een stijging met 19,40 punten ofwel 0,1 procent tot 19.917,28. De omzet bleef beperkt tot 190 miljoen aandelen.