Kraakmuseum geopend aan vooravond van ontruiming

Foto: AMSTERDAM - Na een hasjmuseum en een seksmuseum heeft Amsterdam nu nog een curieus museum: het kraakmuseum. In de kamers van kraakpand 'De Zwarte Kat' aan de Reguliersgracht 116-118 zijn authentieke krakersattributen tentoongesteld: gloeilampen gevuld met rode verf, bedspiralen om de trap te barricaderen, stenen ('argumenten'), vergeelde krante-artikelen, videobanden, foto's en een ontruimingsbevel. Radiozender De Vrije Keyser is voor de gelegenheid weer even in de lucht. De krakers hopen bij de tentoonstelling 'Kraken in beweging' niet alleen het kraakcircuit te ontvangen, maar ook toeristen en argwanende buurtbewoners.

Het kraakmuseum - volgens de krakers “het enige ter wereld” - zal waarschijnlijk niet lang kunnen bestaan. Het Gerechtshof heeft bevolen dat het in 1980 gekraakte pand morgen moet worden overgedragen aan eigenaar F. Verlinden. Kraker F. van Zanten, medewerker van het museum, hoopt op een wonder: “De gemeente moet toch inzien dat onze collectie uniek is en niet op een zolderkamertje thuishoort. Het hoort bij deze stad.” Niet iedereen is het daarmee eens. “Ontruiming van het Rijksmuseum, dat zou pas zonde zijn”, zegt een zoon van eigenaar Verlinden die gisteren uit nieuwsgierigheid langs kwam. De krakers weigerden hem de toegang tot het pand.

Het grachtenpand is behalve museum woonplaats voor vijf mensen en een zwarte kat. De krakers willen de tentoonstelling open houden tot 14 november, dagelijks van twee tot vijf. Daarna is het museum alleen op afspraak toegankelijk. Tevens geeft Van Zanten rondleidingen langs oude en nieuwe kraakpanden in de omgeving. (Foto Robbert Slagman)