Klachten aan maag en darmen door pijnstillers

ROTTERDAM, 12 SEPT. - Een kwart tot een derde van de reumapatiënten die ontstekingsremmende pijnstillers gebruiken, krijgt daarvan als bijwerking maag- en darmklachten. Nog geen tien procent van de reumapatiënten zegt daarvoor gewaarschuwd te zijn door huisarts of reumatoloog. Informatie over mogelijke bijwerkingen halen de patiënten naar eigen zeggen vooral uit de bijsluiter. Toch zeggen bijna alle artsen dat ze hun patiënten mondeling informeren over de mogelijke bijwerkingen van de pijnstillers.

Dit blijkt uit de resultaten van een NIPO-enquête, in opdracht van de reumapatiëntenvereniging, onder 267 patiënten met langdurige gewrichtsklachten, 122 huisartsen en 25 reumatologen. De patiëntenvereniging wil dat er in de opleiding van artsen en farmaceuten meer aandacht wordt besteed aan de manier waarop patiënten het best over bijwerkingen kunnen worden geïnformeerd.

Reumapatiënten krijgen bij pijnklachten vaak zogenaamde niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's) voorgeschreven. De bekendste is aspirine, maar veel reumapatiënten gebruiken zwaardere pijnstillers met relatief minder kans op bijwerkingen. De belangrijkste bijwerkingen van NSAID's zijn maag- en darmklachten.

Ongeveer tien procent van de patiënten krijgt ooit een ernstige complicatie, een maagzweer of een maagbloeding, zonder eerst pijn of klachten te hebben gehad. Waarschijnlijk komt dit door de pijnstillende werking van de NSAID's. Een derde van de patiënten met bijwerkingen legde bij de beantwoording van de enquête geen enkele verband tussen de maagklachten en het slikken van de pijnstillers.