Kibbelende Feyenoorders lopen elkaar voor de voeten

Witschge opende bij Go Ahead Eagles-Feyenoord in de 63ste minuut de score met een mooi doelpunt. Zijn ploeggenoten Van Loen en Kiprich wachtten voor het doel op de voorzet, maar de middenvelder haalde vanuit een moeilijke positie zelf uit en passeerde ex-Feyenoorder Joop Hiele met een hoog schot in bovenhoek. Jozsef Kiprich, invaller voor de falende Taument, zorgde voor 2-0 nadat Blinker twee keer de bal op de lijn had zien redden. Jack de Gier bracht Go Ahead zeven minuten voor tijd terug tot 1-2 nadat zijn bewaker De Wolf zich op de voorzet van Hulshoff had verkeken. Vijf minuten later brak Marcel Valk door de zwalkende Feyenoord-verdediging en bezorgde zijn ploeg met een geplaatst schot een onverwacht gelijkspel (2-2).

DEVENTER, 12 SEPT. Is de magie van het rood-witte verbond uitgewerkt? Door hard werken en een vriendschappelijke samenwerking behaalden de Feyenoorders de afgelopen twee jaar een landskampioenschap en een KNVB-beker. Tegenwoordig laten ze elkaar af en toe flink in de steek en dat kost de Rotterdamse ploeg dure punten. “Ze coachen elkaar niet”, vond trainer Willem van Hanegem na de 2-2 bij Go Ahead Eagles.

Al voor de tweede keer in deze competitie verspeelde Feyenoord een voorsprong. Nu was het 2-0, twee weken geleden tegen Dordrecht'90 1-0, maar toen kon nog als excuus gelden dat de bekerwinnaar het laatste deel van de wedstrijd met negen man moest voetballen. Gisteren in Deventer bleven de bezoekers tot het einde met elf spelers op het veld.

Het degelijk spelende Feyenoord had 82 minuten lang ook geen kind aan het slappe Go Ahead. Alleen drukten de Rotterdammers met 2-0 hun overwicht te zwak uit. Vandaar dat de thuisclub aan één doelpuntje genoeg had om in de slotfase de spanning terug te brengen. En met de tweede treffer in zes minuten tijd stond het daarna ineens gelijk. De spelers van Go Ahead wisten niet wat hen overkwam. Met een gelijkspel in hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen hielden ze al lang geen rekening meer.

Al meteen nadat Feyenoord op 1-0 was gekomen ontstond er elke keer als er een bal in de buurt kwam lichte paniek in Rotterdamse defensie. Spelers liepen elkaar in de weg en braken bijna hun nek om de bal te raken. “Wij kunnen beter achter komen dan voor”, oordeelde Van Hanegem droog. “Normaal zou het voor een ploeg heerlijk moeten zijn om op voorsprong te komen, maar dat geldt niet voor ons. Wij komen dan steeds in de problemen. Het is raar maar waar”, aldus aanvoerder John de Wolf.

Er gebeurden in die slotfase ineens onverklaarbare dingen bij Feyenoord. Zo liep John van Loen met zijn directe tegenspeler Marbus mee naar het eigen doel en bleef daar maar gemakshalve tot het einde van de wedstrijd staan. Niemand die de ijverige spits wist te vertellen dat hij weer naar voren moest gaan om zodoende de lastige Marbus uit de gevarenzône te lokken.

Dat is wat Van Hanegem waarschijnlijk ook bedoelde toen hij het na de wedstrijd over een gebrek aan coaching had. De Wolf zei dat hij bij het eerste tegendoelpunt inderdaad de mondelinge hulp van een medespeler had kunnen gebruiken. De aanvoerder dacht dat de bal na een voorzet van Hulshoff over de achterlijn zou gaan, maar verkeek zich op Go Ahead-spits De Gier die stiekem achter hem stond. “Iemand had me even moeten waarschuwen.”

Het ging de Feyenoorders gisteren te ver om de oorzaak voor het falen te zoeken in een gewijzigde onderlinge verstandhouding. Rob Witschge maakte daar een paar weken geleden voorzichtig een opmerking over, maar daar bleef het bij. Zoiets gebeurt ook onbewust. Ineens kan de magie weg zijn. Dan klikt het niet meer en niemand die er een verklaring voor heeft of het echt door heeft. Het was echter wel typerend dat Fräser en Van Gobbel gisteren kibbelend van het veld gingen.

Indien het slecht met Feyenoord blijft gaan, zou het niet vreemd zijn als Van Hanegem er ineens de brui aan geeft. Zo'n type is hij. De trainer zal zich verantwoordelijk voelen en tevens machteloos omdat zijn spelers niet doen wat hij wil.

Het zou jammer zijn als Van Hanegem weer uit het topvoetbal verdwijnt. Hij zorgt voor de nodige kleur en als, zoals in Deventer, het resultaat van Feyenoord tegenvalt dan is hij na afloop als entertainer op z'n sterkst. Dan probeert hij zijn grote teleurstelling te verbergen achter cynisme. Dan beweert hij dat zijn spelers bang waren voor een stel “Hunnen met zo'n staart”, omdat drie spelers van Go Ahead, Marbus, Michels en Verkuyl met een paardestaart speelden. Het is voor de spanning in de eredivisie te hopen dat Van Hanegem de komende tijd als trainer net zo inventief zal zijn.

Hij moet Feyenoord weer op het rechte pad krijgen. Tegen Go Ahead had de trainer voor het eerst weer een complete fitte selectie tot zijn beschikking en koos hij voor de meest orthodoxe opstelling, zonder Trustfull, Gorré, Maas en de Zweed Larsson. Van Hanegem had, zo verklaarde hij zich nader, de nodige zekerheid willen inbouwen aangezien diverse spelers afgelopen week door internationale verplichtingen niet met de selectie hadden kunnen meetrainen. Maar ook een ploeg vol ervaren krachten kon in de Adelaarshorst een volgende tegenslag niet voorkomen.

    • Hans Klippus