JOE COCKER OVER Covers

Joe Cocker: Have A Little Faith (EMI/Capitol 7243 8 29792). Concerten: 26 en 27/9 Ahoy, Rotterdam.

“Naarmate ik ouder word, valt het me steeds moeilijker om geschikte nummers te vinden. Ik krijg stapels demotapes van mannen met stembanden van schuurpapier, die hun best doen om mij zo goed mogelijk te imiteren. Meestal zijn het precies de nummers die ik niet zoek, want er valt voor mij niets meer aan toe te voegen. Toen ik niet zo lang geleden een middagje de studio in ging met producer Rick Rubin en muzikanten van Tom Petty & The Heartbreakers, wilden ze per se dat we een nummer van The Beatles zouden proberen. Voor die eer heb ik bedankt, want ik heb in mijn leven genoeg covers van The Beatles gezongen.”

Joe Cocker (50) opende onlangs de jubileum-editie van Woodstock, het festival dat hem 25 jaar geleden op slag beroemd maakte wegens zijn doorleefde versie van Lennon & McCartney's With A Little Help From My Friends. De blanke soulzanger uit Sheffield drukte in de loop der jaren zijn onmiskenbare stempel op covers van The Beatles, Ray Charles, Bob Dylan, Rolling Stones, Traffic, Billy Preston en Randy Newman. Zijn nieuwe album Have A Little Faith ontleent de titel aan Cockers vertolking van een nummer van John Hiatt en bevat een opvallende versie van Lovin' Spoonfuls Summer In The City.

“Het was me ontgaan dat Have A Little Faith In Me al zo bekend was in de versie die John Hiatt zelf had opgenomen. Ik dacht dat die man me zomaar een demobandje had gestuurd, van een liedje dat hij speciaal voor mij had geschreven! Kun je nagaan hoe goed ik op de hoogte ben van de stand van zaken in de hedendaagse popmuziek. Des te groter was de uitdaging om iets nieuws te verzinnen bij Summer in The City, een klassieker uit de pophistorie die we met een reggaeritme in een nieuw jasje hebben gestoken.

“Ray Charles is altijd mijn grote held geweest. Toen ik in 1969 op Woodstock stond, openden we het concert met zijn Let's Go Get Stoned. Zelf had ik weinig binding met die hele drugscultuur, maar mijn band had LSD gebruikt en stond te freaken op het podium. Dat werd me pas na afloop verteld, en toen drong het pas tot me door waarom ze er zo lamlendig bij stonden. Op een vreemde manier klonk With A Little Help From My Friends die dag beter dan ooit. The Beatles stuurden me later een telegram. Om me te feliciteren met het succes, maar waarschijnlijk ook als dank voor de royalties! With A Little Help is sindsdien een vast onderdeel van al mijn concerten. Daar kom ik nooit meer onderuit. Er was een periode dat het me benauwde, maar gaandeweg heb ik ermee leren leven.”

    • Jan Vollaard