'Je kunt je voorstellen dat de sfeer bij ons om te snijden is'

AMSTERDAM, 12 SEPT. Wij van Vitesse hadden eigenlijk helemaal geen zin om gisteren tegen Ajax te spelen. Niet dat we niet tegen Ajax willen spelen. Maar als we twee dagen later in het UEFA-Cuptoernooi tegen een sterke ploeg als Parma moeten voetballen, kun je je voorstellen dat een competitiewedstrijd op dit tijdstip tegen Ajax nogal ongelegen komt. Tegen de landskampioen in De Meer hebben wij alleen maar kans wanneer we gemotiveerd en geconcentreerd zijn.

We hebben nog geprotesteerd en overwogen met het tweede elftal naar Amsterdam te komen. Maar dan waren we gestraft en was ons twee punten in mindering gebracht. Dus zijn we maar gegaan, in de stille hoop dat Ajax drie dagen voor de wedstrijd in de Champions League tegen Milan ook niet zo veel zin zou hebben. Met verdedigend voetbal en een beetje geluk zou er nog een gelijkspel in zitten.

Onze trainer liet onze beste spelers Ten Caat, Simons, Helder, Curovic en Gillhaus, die een beetje ruzie heeft met de clubleiding, buiten het veld. Het fijne weten we er niet van. Maar we konden het wel een beetje begrijpen. Ze zijn niet in hun beste vorm. De trainer denkt ze een beetje te prikkelen door ze te passeren. Bovendien hebben sommigen bij een verplicht exhibitietoernooitje in Oezbekistan, waar onze voorzitter zakelijke belangen heeft, de toerist uitgehangen. Daarom is zelfs een straftraining ingelast. Je kunt je voorstellen dat de sfeer bij ons om te snijden is.

Tegen Parma spelen we natuurlijk weer in onze sterkste opstelling. Onze beste spelers hebben dan niet zoals wij nog de wedstrijd tegen Ajax in de benen. Want, geloof ons, er kwam maar geen einde aan gisteren. Een paar jongens raakten zelfs geblesseerd. Dat krijg je als je je benen intrekt bij duels en niet geconcentreerd bent.

We troffen het niet dat Ajax agressief begon. Dat hadden we niet verwacht van die gasten zo vlak voor de wedstrijd tegen Milan. Ze hadden natuurlijk opdracht gekregen zo snel mogelijk afstand van ons te nemen, dan konden ze de wedstrijd bij een veilige voorsprong rustig uitspelen en eventueel hun beste spelers vervangen.

Na nog geen vier minuten was de wedstrijd voor ons al gespeeld. Vermeulen legde de doorgebroken Davids neer en kreeg van scheidsrechter Jol de rode kaart. Bijna iedereen in het stadion juichte alsof Ajax de Europa Cup had gewonnen. Wat moet Vermeulen zich ellendig hebben gevoeld zo veel hoon over zich uitgestort te krijgen toen hij naar de kleedkamer moest. Zo gekrenkt te worden voor een professionele, niet eens grove overtreding, dat verdient een voetballer niet. Dat zouden toeschouwers moeten begrijpen.

We moesten met tien man verder spelen. Weliswaar heeft Ajax in het verleden weleens verloren en gelijkgespeeld tegen tien man. Maar als je zoals wij met tegenzin en met een verdedigend instelling aan de wedstrijd begint, blijft er van hoop en ambitie weinig over. Toen vijf minuten later Frank de Boer een beetje gelukkig 1-0 scoorde, had voor ons de scheidsrechter de wedstrijd beter kunnen affluiten.

We probeerden de achterstand nog draaglijk te houden. En dat lukte aardig. Onze doelman, Van der Gouw, was zo slim het tempo te vertragen door de bal heel lang aan zijn voet te houden voordat hij hem in het spel bracht. En omdat Ajax ook geen zin had om het tempo te verhogen, bleef het lang 1-0.

Maar het Ajax-publiek wilde natuurlijk doelpunten. Daar zijn ze voor gekomen. We hebben ons aardig vermaakt met het spel van Ajax. Want het is wel genieten van een elftal met zoveel techniek en met zoveel mooie acties en combinaties. Gisteren hadden we daar eens de gelegenheid voor. Maar de bal wilde er maar niet in. En dat kun je nauwelijks onze verdienste noemen.

Na een half uur scoorde Kluivert toch 2-0, uit een voorzet van Reiziger. Die Kluivert is toch wel een gevaarlijke spits. Maar of hij een grote wordt, moet nog worden afgewacht. Een paar minuten voor de rust scoorde Finidi 3-0, uit een voorzet van Overmars die af en toe toch te snel was voor Sturing.

Helder was al in het veld gekomen voor Mise, omdat de Kroaat er helemaal niets van begreep. Toen later Simons ook in het veld kwam, hadden we nog even hoop dat we een doelpunt zouden maken. Maar zowel Helder als Simons leek alleen te willen laten zien hoe goed hij een man kon passeren. Nou, met Rijkaard en Blind in het centrum van de Ajax-verdediging hoef je daar niet mee aan te komen.

Eigenlijk had Finidi een gele kaart moeten hebben toen hij met gestrekt been op Van der Weerden in ging, maar scheidsrechter Jol vindt Finidi natuurlijk een nette voetballer en gaf alleen een vrije trap. Daar zouden we ons normaal wel over hebben opgewonden. Maar gisteren ging ons dat te ver. Bij een achterstand van 3-0 je nog druk maken, is energie verspillen.

Finidi werd nog vervangen door Van Vossen omdat hij net genezen is van malaria en woensdag natuurlijk tegen Milan moet spelen. Gelukkig, voor Van Vossen hoefden we niet zo bang te zijn als voor Finidi. We hoefden ons ook niet meer zo in te spannen als in de eerste helft. Rijkaard scoorde 4-0. Dat was echt een kanonskogel van twintig meter. Zo'n doelpunt gunnen we Rijkaard wel, want die speelde erg goed. Van Vossen scoorde nog 5-0, nadat een schot van Blind via-via voor zijn voeten was beland.

Nou ja, 5-0. Wel een een grote nederlaag. We hebben nu nog maar één punt uit drie wedstrijden. Maar we staan er niet bij stil. Morgen spelen we tegen Parma. We zijn na de wedstrijd niet eens naar huis gegaan, meteen door naar het trainingskamp. Het is natuurlijk belachelijk wat er is gebeurd. PSV hoefde niet te spelen, omdat ze dinsdag tegen Bayer Leverkusen moeten voetballen, maar wij wèl. Het is een beetje oneerlijk.

Bij PSV zullen ze nu wel denken dat Ajax tegen ons gemakkelijk aan de punten en vooral de doelpunten is gekomen. Laat ze dat maar denken. Net goed. Als ze maar niet durven daarvan ons de schuld te geven. Daarvoor moeten ze bij de competitieleiding zijn. Dat zijn toch hun vrienden? O ja, onze excuses nog aan het publiek, dat we zo speelden. We zullen proberen morgen meer te laten zien.

    • Guus van Holland