Israel positief over 'vredesrede' van Assad

TEL AVIV, 12 SEPT. Israel heeft positief gereageerd op de 'vredesrede' van de Syrische president Hafez al-Assad van het afgelopen weekeinde voor het nieuwe Syrische parlement. In zijn rede definieerde de Syrische leider vrede met Israel als een “Syrisch strategisch belang”' en gaf hij Jeruzalem de verzekering dat zijn land overeen te komen vredesvoorwaarden zal nakomen.

Assad liet er echter opnieuw geen twijfel over bestaan dat een Israelisch-Syrische vrede alleen kan worden gebaseerd op volledige Israelische ontruiming van de hoogvlakte van Golan. Hij ging niet in op het jongste voorstel van premier Yitzhak Rabin tot een gefaseerde Israelische ontruiming van de Golan in drie jaar, te beginnen met een kleine Israelische terugtrekking die moet zijn gekoppeld aan normalisering van de betrekkingen tussen Damascus en Jeruzalem. Rabin riep Assad gisteren op tot snel geheim vredesoverleg.

Minister van buitenlandse zaken Shimon Peres omschreef Assads rede als een “vredesgebaar”. In Jeruzalem wordt het van groot belang geacht dat er thans sprake is van een 'open' vredesdialoog. Volgens het blad Ha'arets wordt er in Washington op het niveau van ambassadeurs reeds geruime tijd intensief in het geheim onderhandeld tussen Israel en Syrië.

Wegens de kennelijk op handen zijnde invasie van Haïti heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher een nieuwe pendelmissie tussen Jeruzalem en Damascus enige tijd uitgesteld. De Amerikaanse diplomatie zal zich echter inspannen nog deze maand in New York een ontmoeting te arrangeren tussen de ministers van buitenlandse zaken van Israel en Syrië. De directeur-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken, Uri Savir, zei gisteren dat Amerikaanse bronnen verwachten dat de komende maanden een principe-overeenkomst tussen Israel en Syrië binnen het bereik ligt.

    • Salomon Bouman