Eerste zege Nederlandse vrouw in professioneel golftoernooi; Weima beleeft haar mooiste droom

GROESBEEK, 12 SEPT. 'Laat alsjeblieft niemand me wakker maken', dacht Liz Weima gistermiddag tegen half vijf op de golfbaan Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek. Ze had zojuist haar laatste bal op het met circa 150.000 gulden gedoteerde Sens Ladies Dutch Open geput en kon de koele cijfers op het scorebord nauwelijks geloven. Ze stond bovenaan en geen golfster die haar scoren nog kon verbeteren, laat staan evenaren. Moedertjelief, beleefde ze werkelijk haar mooiste droom?

Enkele uren en vele glazen champagne later is het “nog steeds niet helemaal” tot Weima (25) doorgedrongen dat ze de eerste Nederlandse vrouw is die in het vijftienjarig bestaan van de professionele Europese Tour een wedstrijd op haar naam heeft geschreven. Door haar prestatie ontvangt ze niet alleen een kleine 25.000 gulden, maar heeft ze ook haar positie op de Europese ranglijst aanzienlijk verbeterd: van een 61ste naar een 37ste plaats.

Weima begon acht jaar geleden met golf, omdat haar ouders “het ook deden”. Ze had eigenlijk al een paar jaar eerder lid willen worden van de club waar haar vader en moeder ook speelden, maar dan zou ze “zo'n beetje het enige meisje zijn geweest” en daar had ze geen zin in. “Meisjes op die leeftijd gaan nog altijd liever op paardrijden”, veronderstelt ze lachend.

Nu is ze een van de 32.000 bij de Nederlandse Golf Federatie geregistreerde golfsters (40 procent van het totaal aantal leden) en één van de weinige professionals in eigen land. Dit jaar is haar tweede als deelneemster aan de European Tour, een serie van ongeveer twintig wedstrijden met een totaal prijzenbedrag van vijf miljoen gulden.

Dat is aanzienlijk meer dan de afgelopen jaren het geval was. Het professionele vrouwengolf in Europa leek op zijn retour, omdat de geldschieters begin jaren negentig - mede als gevolg van de economische recessie - afhaakten of er de voorkeur aan gaven het spectaculairder geachte mannengolf te sponsoren. De topspeelsters vertrokken als gevolg daarvan naar de toernooien in de Verenigde Staten, waar het prijzengeld veel hoger lag.

Maar voor de aanvang van dit seizoen kwam de ommekeer. De Women Professional Golfers' European Tour (WPGET) wist de Engelse Laura Davies, één van de allerbeste golfers ter wereld, te strikken voor een plaats in haar bestuur en daardoor deelname aan (een deel van) de wedstrijdenreeks. Met de komst van de excentrieke Davies was de WPGET verzekerd van televisiecoverage en stonden de sponsors weer in de rij.

Die sponsors zijn niet de minsten. Onder meer Ford, Evian, Hennessy, IBM en de KLM hebben hun naam verbonden aan de Tour. “Stuk voor stuk bedrijven van kwaliteitsprodukten die graag geassocieerd worden met vrouwengolf, omdat wereldwijd steeds meer zakenvrouwen gaan golfen of geïnteresseerd zijn in de sport”, zegt een woordvoerster van de WPGET in het clubhuis van Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek. Eén blik door de smaakvol ingerichte ruimte is voldoende om te constateren dat de doelgroep van de sponsors rijkelijk vertegenwoordigd is. Met een glas champagne in de ene hand en een Benson & Hedges-sigaret tussen de vingers van de andere worden de verrichtingen van de professionele golfsters op het scorebord gadegeslagen.

Dat Laura Davies in Groesbeek niet van de partij was, werd door het publiek alom betreurd. De Engelse had de voorkeur gegeven aan een toernooi in Amerika. “Maar wie kan haar ongelijk geven”, zegt Liz Weima, “Daar is dit weekeinde veel en veel meer te verdienen”.

Weima zelf verdient met haar sport een redelijk belegde boterham, al komt dat mede doordat ze een persoonlijke sponsor heeft. Zonder die steun “zou het moeilijk worden”. De 8.250 Engelse ponden die ze aan haar eerste plaats op de Dutch Open heeft overgehouden zijn dan ook “mooi meegenomen”. “Maar ik blijf maar denken: laat iemand me toch wakker maken, laat iemand me uit deze droom halen.” Maar niemand in haar omgeving geeft gehoor aan die oproep. “Dan moet het toch wel haast waar zijn, zou je zeggen”.

Behalve de Ladies Dutch Open werd op de golfbanen van Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek de afgelopen dagen ook het Dutch Challenge Open voor mannen professionals gehouden, een wedstrijd met een prijzenbedrag van circa 160.000 gulden die deel uitmaakt van de PGA European Tour. Eerste werd de Fransman Jean-François Remesy met 274 slagen, drie minder dan zijn landgenoot Antoine Lebouc, de Zweed Dennis Edlund en de Engelsman John Bickerton. Rolf Muntz en Constant Smits van Waesberghe konden geen rol van betekenis spelen. Met 284 slagen eindigden ze op een met zeven golfers gedeelde 22ste plaats.

    • Paul de Lange