d'Ancona: splitsing WVC onverstandig

DEN HAAG, 12 SEPT. Volstrekt overbodig en zeer onverstandig. Zo omschrijft voormalig minister d'Ancona de beslissing om cultuur weg te halen bij het ministerie van welzijn, volksgezondheid en cultuur en onder te brengen bij Onderwijs en Wetenschappen. Ze zei dat gisteren voor de NOS-televisie.

Twee weken gelden, kort nadat de verhuizing van de cultuurpoot bekend was geworden, wilde d'Ancona niet reageren op de departementale herindeling. Zij beschouwde dat als een zaak van het nieuwe kabinet en haar opvolger.

d'Ancona, voorzitter van de PvdA-delegatie in het Europees parlement, zei gisteren dat zij het wel verstandig vindt dat in de paarse coalitie anders dan in haar tijd de minister is belast met volksgezondheid. Maar waarom de Cultuur naar Onderwijs en Wetenschappen is overgeheveld, is haar een raadsel.

Volgens d'Ancona is het geen probleem dat op OCW staatssecretaris Nuis de cultuursector in zijn portefeuille heeft gekregen, maar de bijbehorende verhuizing van de betrokken ambtenaren van Rijswijk naar OCW in Zoetermeer zou wat haar betreft achterwege moeten blijven. De cultuurambtenaren zouden Nuis in Zoetermeer kunnen bedienen zonder te verhuizen, aldus d'Ancona. “Volstrekt overbodig, de verhuizing kost veel geld met ook nog nieuwe logo's en aan te passen automatiseringssystemen.”