'Curieuze duels met veel goals in eredivisie

DEN HAAG, 12 SEPT. Het komt niet zo vaak voor dat twee duels in 3-4 eindigen. Het gebeurde afgelopen weekeinde, in Groningen en Rotterdam. Het bestond FC Groningen, dat aantrad zonder de geschorsten Koeman, Gall en Sion, een voorsprong van 3-0 uit handen te geven. Bombarda, Heuvel en Schreuder scoorden voor de club die weer de trots van het noorden wil zijn, alvorens Van Hooijdonk na 63 minuten zijn eerste treffer van de competitie produceerde. In de laatste tien minuten gaf Groningen de zege nog weg. Doelpunten: Remie, Lammers en weer Van Hooijdonk.

“Dit was één van de vreemdste wedstrijden die ik ooit heb meegemaakt”, aldus de opgeluchte NAC-trainer Spelbos. Het was de eerste Bredase zege in de competitie. “Voor rust hebben wij vooral in verdedigend opzicht gefaald. Of het hoogmoed was of te veel spanning? Ik weet het echt niet. Pas na rust was er meer agressie in de ploeg. Een gelukkige zege.”

FC Twente maakte van elke wedstrijd tot nog toe een spannende aangelegenheid. In het twee keer door onweer onderbroken duel bij Sparta, stonden de Enschedeërs een kwartier voor tijd met 3-1 voor: Ter Avest, Platvoet en Kool scoorden voor Twente, Dennis de Nooijer voor de thuisclub. Twente liet zich terugdringen, weer De Nooijer en Van den Berg zorgden voor de gelijke stand. Maar van de aftrap na 3-3 zette Twente een aanval op die uitgerekend oud-Spartaan Vurens in een doelpunt omzette. Sparta is als enige club zonder punten. Trainer Berger: “Leuk voor het publiek die zeven doelpunten, maar als coach van de verliezende ploeg ben ik daar allerminst blij mee.”

FC Utrecht speelde in Tilburg met slechts één spits, Booy. Het had geluk dat de Tilburgse doelman Jansen eerst slecht uittrapte en vervolgens uitgleed na een inzet van De Jong. Willem II maakte zich boos om een afgekeurd doelpunt uit een vrije trap van Van Gastel. Sylla stond volgens de grensrechter buitenspel en scheidsrechter Blankenstein nam die waarneming over.

Met zijn tweede doelpunt van het seizoen besliste Decheiver Dordrecht - RKC (0-1). In Nijmegen viel over NEC - Volendam slechts een ding melden: 0-0.

De ruimste thuisnederlaag was voor Heerenveen, dat in zijn nieuwe voetbaltempel met 4-0 onderuit ging tegen MVV.

Van de broers Roelofsen, Richard van MVV, Marco van Heerenveen, was de eerste succesvol. Hij scoorde twee keer. Ook Thal en Straal maakten een doelpunt.