Chinezen zwemmen wereldrecords op WK

ROME, 12 SEPT. Op de voorlaatste dag van de wereldtitelstrijd zwemmen in Rome verbeterden Chinese zwemsters twee wereldrecords. Op de 4x100 meter wisselslag, het laatste onderdeel van zaterdag, zegevierde China in 4.01,67. Het oude wereldrecord stond sinds de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona met 4.02,54 op naam van de Verenigde Staten, dat nu het zilver pakte voor Rusland. Als startzwemster bracht Cihong He het wereldrecord 100 meter rugslag op 1.00,16. Dat was 0,15 sec. sneller dan de Hongaarse Krisztina Egerszegi tijdens de Europese kampioenschappen van 1991 in Athene.

De Amerikaanse Janet Evans veroverde het goud op de 800 meter vrije slag in 8.29,85. De nummer twee, de Australische Hayley Lewis, bleef slechts 0,09 sec. op Evans achter.

De Rus Alexander Popov won de 50 meter vrije slag. Zijn tijd van 22,17 seconden was de beste jaarprestatie. Op de 100 meter rugslag mannen zegevierde de Spanjaard Martin Lopez-Zubero in 55,17 voor de Amerikaan Jeff Rouse (55,51) en de Hongaar Tamas Deutsch (55,69).

Jingyi Le zorgde gisteren voor het tiende wereldrecord. De Chinese legde de 50 meter vrije slag af in 24,51 seconden. Haar landgenote Wenyi Wang was in de olympische finale in Barcelona '92 in 24,79 aan de finish.

In de finale in Rome eindigde de Russin Natalja Mesjerjakova als tweede. Haar tijd van 25,10 betekende een Europees record. De Nederlandse Angela Postma eindigde als zevende in 25,55 seconden. De Friezin sprintte op de 50 meter in 25,67 als vierde de finale binnen, slechts driehonderdste boven het nationale record van natuurtalent Annemarie Verstappen. In de eindstrijd eindigde ze als zevende en eerste op de Nederlandse ranglijst: 25,55.

René Dekker was uiteraard reuzeblij met die prestatie, in de eerste plaats voor Postma en ook voor zichzelf, maar hij realiseerde zich terdege dat een goed slot de voorstelling nog niet geslaagd maakt. “Al met al is het een vreemd toernooi geweest en daar ben ik niet zo blij mee”, zei de bondscoach met de deeltijdbaan. (ANP/SID)