Bulgaarse premier is bang voor 'dictatuur'

SOFIA, 12 SEPT. De demissionaire premier van Bulgarije, Ljoeben Berov, heeft in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek gezegd “de instelling van een dictatuur te vrezen”.

De premier zei in een vraaggesprek met het Bulgaarse weekblad 168 Tsjasa (168 Uur) dat het Bulgaarse leger “problemen heeft die wel eens onaangenaam zouden kunnen worden” - daarmee suggererend dat hij rekening houdt met de mogelijkheid van een militaire staatsgreep.

Een al geruime tijd sluimerende confrontatie tussen minister van defensie Valentin Aleksandrov - een burger - en stafchef Ljoeben Petrov liep eind vorige maand uit op een openlijke ruzie. Begin deze maand trad Petrov af.

Binnen de strijdkrachten bestaat grote onenigheid over de bezuinigingen op de defensie-begroting, die een van de laagste in Europa is. Verder heeft een voorgenomen reorganisatie van het leger bij veel militairen kwaad bloed gezet.

Ook het ontslag van honderden officieren is in het leger slecht gevallen. Het Bulgaarse leger telt evenveel manschappen als officieren en onderofficieren: 50.000.

Daarnaast bestaat binnen het leger een groeiende ergernis over 'de politiek' en met name het gebrek aan daadkracht van het parlement en de regering. Ook de om zich heen grijpende criminaliteit - en de daarmee verbonden roep in de media om “een herstel van de orde” speelt volgens waarnemers een rol bij Berovs waarschuwing.

Berov bood tien dagen geleden zijn ontslag aan. Het parlement stemde vorige week met dat verzoek in. Sindsdien praten de belangrijkste partijen gepraat over een datum voor vervroegde parlementsverkiezingen. (AFP)