Bouterse wil Suriname 'militair' aanpakken

PARAMARIBO, 12 SEPT. Suriname moet volgens oud-bevelhebber D. Bouterse worden 'gemilitariseerd' om het land uit het slop te helpen. De bevolking zal 'dag en nacht' moeten werken, aldus de ex-legerleider. Stakingen moeten worden verboden.

Bouterse sprak vrijdagavond op een bijeenkomst van de Nationale Democratische Partij (NDP), waarvan hij voorzitter is. “U moet erop voorbereid zijn dat wij de zaak zullen militariseren”, zei hij tegen de 'volksvergadering' van de NDPP in het partijcentrum Ocer. Bouterse liep vooruit op een overwinning bij de verkiezingen in 1996. “We zullen dag en nacht moeten werken om de puinhoop op te ruimen. Mensen willen niet meer werken in dit land.”

De vroegere militaire machthebber haakte in op een recente opiniepeiling waaruit blijkt dat zijn partij 21 procent van de stemmen zou krijgen. Alle regeringspartijen afzonderlijk zouden fors verlies lijden. Hun huidige combinatie 'Nieuw Front' zou terugvallen van 43 procent naar één procent van de stemmen.

Wel gaf de NDP-leider toe dat de acties die zijn partij een maand geleden in het vooruitzicht had gesteld niet zijn doorgegaan omdat de achterban niet geestdriftig genoeg heeft gereageerd op zijn oproep zich als lid te laten registreren om eraan deel te nemen. Het aantal inschrijvingen was na vierduizend nauwelijks nog gegroeid. De NDP had als minimum gerekend op 15.000 geregistreerden.

Bouterse schilderde Nederland af als boosdoener, “met alle respect voor het Hollandse volk”. “Ze hebben onze voorouders hier naar toe gebracht om ons uit te buiten en willen een regering als van Venetiaan”, aldus Bouterse. Enkele Surinaamse partijen proberen “op slinkse wijze Suriname terug te brengen naar de Noord Zee”. Bouterse schreef ook de berichten dat het Indonesische conglomeraat MUSA zich in West-Suriname schuldig maakt aan grootschalige kaalslag in het tropisch woud toe aan “anti-propaganda” van Nederland.

Bouterse sprak er ook zijn ongenoegen over uit dat zijn zoon Dino nog steeds in voorarrest zit op verdenking van betrokkenheid bij een afrekening in het criminele milieu. Dino Bouterse gaf zich ruim een maand geleden aan bij de autoriteiten na ruggespraak met zijn vader.