Body Count

Body Count - Born dead; Rhyme Syndicate/Virgin 7243 8 398022

De Californische rapper Ice-T werd twee jaar geleden wereldberoemd door de controverse rond Cop Killer, het titelnummer van de debuut-cd van zijn hardrockgroep Body Count. Politici maakten bezwaar tegen de gewelddadige tekst, die aan zou zetten tot moord op politiemensen. Op eigen initiatief verbrak Ice-T zijn banden met het Time-Warnerconcern, nadat de aandeelhouders hun bezorgdheid hadden uitgesproken. Net als zijn meest recente rapplaat Home Invasion verschijnt de tweede cd van Body Count op Virgin, een label dat zich laat voorstaan op een liberale traditie.

Born Dead wijkt in zoverre af van het gewraakte debuut, dat er minder sprake is van extreem gewelddadige of seksistische teksten. Weliswaar is 'motherfucker' het meest gebruikte woord, maar daar hoort de modale liefhebber van gangsterrap niet meer van op. Ice-T brult zijn minimale songteksten tegen een strakke metal-begeleiding, naar het voorbeeld van blanke hardrockers als Metallica en Slayer. 'Revenge!', zo luidt praktisch de hele tekst van het heftige Drive By. Een cover van Jimi Hendrix' Hey Joe valt lichtelijk uit de toon door het beheerste tempo, temidden van mitrailleur-achtige drumsalvo's. Songtitels als Necessary Evil en Surviving The Game weerspiegelen de grimmige realiteit van het getto, die door Ice-T met succes in een hardrockverpakking wordt weergegeven.

Born Dead laat zich beluisteren als een met snerpende gitaren omlijste nieuwsuitzending uit Los Angeles, waar na elk weekend de lijken worden geteld (vandaar 'Body Count') als gevolg van schietpartijen en bende-oorlogen.

    • Jan Vollaard