Bangladesh staakt

NEW DELHI, 12 SEPT. In Bangladesh wordt sinds gisteren massaal gestaakt. De stakers hopen de regering van premier Khaleda Zia er toe te dwingen af te treden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Voorafgaand aan de stakingen was het zaterdag in de hoofdstad Dhaka tot ernstige ongeregeldheden gekomen, waarbij ten minste 200 mensen gewond raakten. De politie arresteerde honderden betogers. Ook vandaag kwam het weer tot gewelddadigheden tijdens confrontaties tussen de politie en aanhangers van de oppositie. Bleef de staking gisteren op de eerste van drie actiedagen tot de hoofdstad Dhaka beperkt, vandaag breidde die zich uit naar andere grote steden, waaronder Chittagong, de tweede stad van het land. De opzet van de verenigde oppositiepartijen, die al sinds februari het parlement boycotten, is morgen het hele land lam te leggen.