A.V.R.O. Dansorkest

Het A.V.R.O Dansorkest o.l.v. Hans Mossel (NJA 9301). Nationaal Jazz Archief 0206271708)

In het voorjaar van 1936 kwam de AVRO - de Ramblers zaten inmiddels bij de VARA - (opnieuw) met een eigen dansorkest. Het voorbeeld was het B.B.C. Dance Orchestra van Henry Hall, de leiding berustte bij multi-instrumentalist Hans Mossel, die een muziekwinkel in Amsterdam dreef.

Het orkest speelde niet alleen voor de radio maar legde begin '37 ook negen stukken vast voor de Nederlandse tak van platenmaatschappij Decca. Drie daarvan Shine, Japanese Sandman en Without Rhythm beleven pas hier hun première, van vijf van de stukken die destijds wel op 78 toeren verschenen, is voor deze uitgave een 'alternate take' gebruikt. Tot de pure jazz kan men de meeste stukken niet rekenen - vooral de vocalen zijn soms akelig 'straight' - maar de vlag 'dinner music' dekt de lading ook niet. De ritme-sectie swingt ook naar de huidige maatstaven heel behoorlijk en sommige solisten weten een goede jazzchorus te spelen, tenorsaxofonist Ab Witteboom bijvoorbeeld en ook Eddy Develing op bariton.

Het tweede deel van de cd bestaat uit nummers die Mossel vast liet leggen in de AVRO-studio, meestal om studieredenen. Ze hebben door hun gebruik meer geleden dan de Decca-opnamen, maar dank zij technicus Harry Coster blijft de schade beperkt. De laatste opname is van 20 januari 1938, in april werd het orkest met Mossel aan de dijk gezet.

Voor gravers in de geschiedenis van de Nederlandse jazz is deze cd verplichte kost, voor oudere radio-luisteraars wellicht een dierbaar brokje 'van toen' waarover ze hun kleinkinderen kunnen vertellen. Als die tenminste hun walkman even willen afzetten.

    • Frans van Leeuwen