Arbiter niet aan schandpaal

De scheidsrechter is ook partij. Nooit geweten. Die staat toch boven de partijen? De trainers in het betaald voetbal vinden van niet.

Er zijn drie partijen in een wedstrijd, menen ze bij monde van hun voorzitter Van Gaal. Hij vindt dat arbiters zich na afloop, net als de trainers, moeten verantwoorden voor hun daden op het veld. Bij voorkeur in de persconferentie. De scheidsrechter heeft door zijn interpretatie van de reglementen invloed op het wedstrijdverloop, weet Van Gaal. Hij is net zo verantwoordelijk als de trainers en de spelers en zou in moeten zijn om in het openbaar een verklaring te geven voor zijn beleid. Van Gaal verzocht daarom gisteren scheidsrechter Jol te vragen naar de persruimte te komen. Jol kwam niet. Hij achtte uitleg voor de radiomicrofoon afdoende en voelde er weinig voor een prooi te zijn voor de massale schrijvende pers. Het lijkt van weinig openheid en verantwoordelijkheidsgevoel te getuigen. Maar enigszins begrijpelijk is de reactie van Jol wel. Stel eens voor dat de scheidsrechter onder een spervuur van vragen bezwijkt en toegeeft dat hij een verkeerde beslissing heeft genomen. Dan zou hij in het hol van de leeuw worden afgemaakt door de trainers die niets liever willen dan hun gelijk halen ten overstaan van de pers. Nog afgezien van zijn verbale mogelijkheden zal de scheidsrechter zeker het onderspit delven in zo'n ongelijke confrontatie. Scheidsrechters maken fouten, net als voetballers en trainers. Vooral door de aanwezigheid van het groeiende aantal tv-camera's weten ook zij zich bespied. Het zou een vooruitgang zijn in het commerciële voetbal wanneer tv-beelden werden gebruikt bij onduidelijkheid over een cruciale beslissing zoals rode en gele kaarten of de omstreden manier waarop sommige doelpunten tot stand komen. Om de waarheid die tv-beelden aantonen, kan niemand heen. Maar het gaat te ver scheidsrechters onmiddellijk na de wedstrijd ter verantwoording te roepen nog voor zij een duidelijk oordeel hebben kunnen vormen, nog vóór zij de tv-beelden hebben kunnen zien. Wat willen de trainers? Een openbare terechtstelling van de scheidsrechter? Wij, dus hij ook. Dat elke wedstrijd wordt overgespeeld? Dat is geen oplossing. Een monitor aan de zijlijn waar de scheidsrechter te rade kan gaan voordat hij een beslissing neemt, dat is een oplossing. Niet een schandpaal voor de scheidsrechter. Dat is het einde zoek. Bij Ajax-Vitesse floot Jol geen perfecte wedstrijd, maar aan de uitslag viel niet te tornen.

    • Guus van Holland