Algerijnse asielzoekers uit ziekenhuis

ROTTERDAM, 12 SEPT. Drie Algerijnse asielzoekers die zaterdag in het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg waren opgenomen, zijn vandaag weer teruggekeerd naar het asielzoekerscentrum in Oisterwijk. De drie besloten vorige week zondag in hongerstaking te gaan nadat hun asielverzoek door jusitie ongegrond was verklaard.

Hun toestand verslechterde zodanig dat zij in het ziekenhuis werden opgenomen. Gisteravond werd nog een vierde hongerstaker opgenomen. Ook hij zou vandaag terugkeren naar het asielzoekerscentrum. In totaal gingen vorige week zeven Algerijnen in hongerstaking.

Een woordvoerster van het Elisabeth Ziekenhuis kon niet zeggen of de Algerijnen hun hongerstaking zullen beëindigen. “Ze hebben medische hulp geaccepteerd en hun toestand is zodanig dat ze terug kunnen”. Volgens de directeur van het centrum, J. Geerts, weigeren nog twee Algerijnen eten en drinken. Sinds vrijdagmiddag wordt een Algerijnse asielzoeker vermist. Hij zou even gaan wandelen maar keerde niet terug.

De zeven asielzoekers verzetten zich tegen terugkeer naar Algerije omdat zij daar, naar eigen zeggen, hun leven niet zeker zijn. Zij zouden zowel van de kant van de regering als van de zijde van de fundamentalistische FIS-beweging gevaar te duchten hebben. Volgens een woordvoerder van justitie zijn de zeven bij de Vreemdelingenkamer in beroep gegaan tegen hun afwijzing. Hangende dit beroep kunnen zij in Nederland blijven.