Actrice Jessica Tandy overleden

NEW YORK, 12 SEPT. De actrice Jessica Tandy is op 85-jarige leeftijd overleden. Zij maakte in 1947 naam als Blanche in A Streetcar Named Desire en kreeg op latere leeftijd een Oscar voor haar rol in Driving Miss Daisy. Bijna haar hele carrière stond de in Londen geboren Tandy op de planken in de Verenigde Staten. Zij betoverde het publiek in 1947 als de eerste actrice die Blanche du Bois vertolkte in A Streetcar... (Tramlijn Begeerte), het realistische toneelstuk van Tennessee Williams. Voor haar prestaties ontving zij drie Tony-prijzen, de hoogste toneelprijs in Amerika. De grootste roem behaalde Tandy pas op 80-jarige leeftijd met de titelrol in de film Driving Miss Daisy, waarin zij een charmante, wat excentrieke “grande dame” in het zuiden van Amerika neerzet. Op het podium speelde zij zowel klassieken van Molière en Tsjechov, als modernen van Noel Coward en Edward Albee. (Reuter)