Verlies Novotna doet denken aan Wimbledon '93

NEW YORK, 10 SEPT. Jana Novotna wil de vraag nooit meer horen. Moest je tijdens de partij aan Wimbledon denken? “Nee”, riep Novotna gisteren na haar nederlaag tegen Steffi Graf in de halve finale van de US Open. Maar de vergelijking drong zich op. Op Wimbledon, vorig jaar in de finale, verspeelde Novotna een 4-1 voorsprong in de derde set. Gisteren verspeelde ze een 5-2 voorsprong in de tweede set.

De Duitse nummer één van de wereld, Steffi Graf, won uiteindelijk met 6-3 en 7-5. Ze speelt vanavond in New York in de finale tegen de nummer twee, Aranxta Sanchez-Vicario, die bijzonder veel moeite had de tweede set te winnen van Gabriela Sabatini. De kleine, felle Spaanse won uiteindelijk met 6-1 en 7-6.

De Tsjechische Novotna, die wordt gecoacht door haar landgenote Hana Mandlikova, haat het dat ze iedere keer weer wordt geconfronteerd met de finale van 1993 op Wimbledon, waar ze mocht uithuilen op de schouders van de Hertogin van Kent. “Waarom vragen jullie steeds dezelfde vraag? Hoe kan dat? Het was veertien maanden geleden. Weten jullie niet hoe vaak ik daarna nog tegen haar heb gespeeld. En we speelden vandaag niet op gras maar op hardcourt.”

Bij 2-5 moest Graf serveren. Ze kwam met 40-15 achter, maar Novotna wist geen van beide setpunten te benutten. Daarna brak Graf terug tot 4-5 en serveerde ze naar 5-5. Met drie dubbele fouten in één game - dat euvel had haar ook op Wimbledon parten gespeeld - leverde Novotna vervolgens wederom haar service in. Graf maakte het af met 7-5. De dubbele fouten hadden volgens Novotna niets te maken met zenuwen. “Ik was helemaal niet zenuwachtig”, hield ze vol. “Ik verbaasde mezelf juist. Het was vooral de wind. Het waren moeilijke omstandigheden.”

De partij tussen Sabatini en Sanchez-Vicario eindigde ook al met een dubbele-foutenfestival. Sabatini speelt uitstekend, zolang ze niet zelf hoeft te serveren. Ze heeft, op advies van de Nederlandse Brenda Schultz, de Chileen Juan Nunez als coach ingehuurd, en speelde de afgelopen twee weken lekker agressief. Maar haar serie nederlagen tegen Sanchez-Vicario speelde haar in New York toch weer parten aan het einde van de tweede set.

Sabatini overleefde bij 4-5 in de tweede set drie matchpoints en kwam terug tot 5-5. Ze werd weer gebroken naar 5-6 en brak weer terug naar 6-6. In de tiebreak sloeg Sabatini twee dubbbele fouten die haar een 4-1 achterstand bezorgden. Bij het vierde matchpoint plaatste Sanchez-Vicario een lob op de baseline. Sabatini holde er achteraan, wist de bal tussen haar benen door nog terug te slaan, maar de bal eindigde in het net.

De twee partijen van gisteren waren - ondanks alle fouten - een reclame voor het vrouwentennis, dat de laatste tijd veel problemen kent. Eerder deze week werd zelfs bekend dat het machtige sport-managementbureau IMG plannen had ontwikkeld om een eigen vrouwen-tour te organiseren. Mark McCormack, de oprichter van IMG, zei dat zijn bedrijf zich zorgen maakte over de toekomst van het vrouwentennis. De WTA-tour, de organisatie van de huidige toernooien-cyclus, zit zonder hoofdsponsor en een aantal toernooien moet het stellen zonder titelsponsor.

IMG is eigenaar van de rechten van zes toernooien van de WTA-tour, vijf in de Verenigde Staten en één in Europa. Bij IMG zijn onder anderen aangesloten Martina Navratilova, Chris Evert, Mary Pierce, Monica Seles, Jennifer Capriati, Arantxa Sanchez-Vicario en Mary Joe Fernandez. De nieuwe tour zou geleid worden door Billie Jean King. Maar de persconferentie waarop de plannen bekend zouden worden gemaakt, werd op het laatste moment afgelast. IMG besloot na uitgebreid overleg toch weer samen te werken met de WTA.

Steffi Graf wordt vertegenwoordigd door Advantage International, een rivaal van IMG. Zij was opgelucht dat de nieuwe plannen van de tafel waren. “Ik ben blij dat het idee de kop is ingedrukt. Het ging meer om politieke motieven, waar ik het niet mee eens was, dan om de toekomst van het tennis. Als IMG de tour gaat organiseren, krijg je het probleem dat het bedrijf niet alle speelsters vertegenwoordigt. Dan worden de anderen jaloers.”

    • Remmelt Otten