Stone: 'Mijn film zet niet aan tot geweld'

VENETIË, 10 SEPT. Zoveel cameraploegen als regisseur Oliver Stone gisterochtend, daags na de première van zijn omstreden Natural born killers, op de been bracht, had zelfs de persconferentie van mega-ster Tom Hanks (Forrest Gump) niet naar het festivalpaleis weten te lokken. Het circus had iets weg van dat van Stones film zelf, NBK, zoals de regisseur die onder stilwijgende verwijzing naar zijn voorlaatste produktie, JFK, vertrouwelijk aanduidt. Boegeroep wedijverde met applaus bij zijn binnenkomst: zijn volgehouden glimlach verried het besef dat dit de eerste tekenen waren van het succès de scandale, een ideale opmaat voor de toekenning van de Gouden Leeuw die overigens maandag pas bekend wordt gemaakt.

Toch was de controverse de festivalleiding niet genoeg. Bij monde van perschef Donaggio, die de persconferentie leidde, werd Stone uitgebreid in het zonnetje gezet in plaats van ondervraagd. De regisseur zelf, die de boys who matter ook kent, loofde en prees uitvoerig jury-voorzitter David Lynch. Aan het slot van zijn ode bestreed hij echter de suggesties dat diens Wild at heart hem geïnspireerd had bij het maken van zijn film, veeleer had hij de A clockwork orange van de jaren negentig willen maken. Met dezelfde bedoelingen als eertijds Stanley Kubrick: met vertoon van uitvergroot geweld het aan de kaak stellen van de maatschappelijke agressie en de dubbelhartige manier waarop Amerikanen daarmee omgaan. Ze veroordelen geweld, maar zijn er tegelijkertijd dol op en die behoefte wordt gevoed door de media, die Stone ook nadrukkelijk heeft willen hekelen.

De regisseur onthulde dat hij de oorspronkelijke, niet-uitgebrachte versie van zijn film vijf keer aan de Amerikaanse filmkeuring heeft voorgelegd en naar aanleiding van hun suggesties wel 150 wijzigingen heeft aangebracht. Het ging niet om bepaalde scènes, maar om de 'helse energie' van de director's cut die hij overigens wel over een jaar als een video op de markt wil brengen. Over het oorspronkelijke en ingrijpend gewijzigde script van Quentin Tarantino zei Stone dat hij het direct 'briljant' vond maar desondanks veranderingen wilde, omdat “ik een veertiger ben en Tarantino twintig jaar jonger. Hij zei het scenario “sociologischer en politieker” gemaakt te hebben.

Niettemin gaat zijn film volgens Stone over de “overwinning van de liefde”. Daarom laat hij zijn rondmoordende koppel halverwege de film trouwen, daarom ook is hij ervan overtuigd dat zij op het eind afzien van verder moorden. Weliswaar doorzeven ze een televisiepresentator nog met kogels, maar die is een sta-in-de-weg voor het nieuwe leven dat zij willen beginnen.

Stone zei niet te geloven dat zijn film mogelijkerwijs kan aanzetten tot gebruik van geweld, integendeel, hij weerhoudt jongeren ervan. “Iemand die naar aanleiding van mijn film uit moorden gaat, was dat al van plan. Ik heb willen betogen dat preventie de beste misdaadbestrijding is en niet steeds hogere straffen en steeds meer gevangenissen. Daarom maak ik de gevangenis in mijn film belachelijk.” Over de woede die Natural born killers oproept, zei de regiseur ten slotte: “Rage is good.

    • Pieter Kottman