'Servië akkoord met waarnemers aan grens Bosnië'

OSLO, 10 SEPT. Servië accepteert de aanwezigheid van buitenlandse waarnemers aan de grens met Bosnië, om er op toe te zien dat de Bosnische Serviërs vanuit geen Servië geen wapens ontvangen. Dat heeft de Noorse onderminister van buitenlandse zaken, Jan Egeland, gisteren gezegd. Noorwegen zal twintig waarnemers zenden, zei hij. In totaal zijn 135 waarnemers nodig.

De Servische president Milosevic heeft de banden met Bosnisch-Servië formeel verbroken maar weigerde tot dusver akkoord te gaan met het stationeren van buitenlandse waarnemers aan de grens. Aangenomen wordt dat de internationale gemeenschap Servië als beloning nu een geleidelijke verlichting van de sancties zal aanbieden. Die hebben de economie van Servië verwoest. In eerste instantie zou het vliegveld van Belgrado weer worden geopend kunnen worden. (Reuter)