Scabreus vers opent cultuurfeest van niveau

Filmhuis : vanmiddag Thom Hoffman in gesprek met Gerard Reve (uitverkocht); vanavond Ambient Dub Event; morgenavond presenteren Zoetermeer-redacteuren Billy Childisch, Gerard Reve, Désanne van Brederode, Armando e.a..

DEN HAAG, 10 SEP. “Aad Muis heeft het festival al namens de bureaucatie geopend, en ik ben gevraagd om het nu nog namens de kunstenaars te doen”. Met een baldadige verhaal over een reisbeurs die aan drugs en drank opgaat en een scabreus gedicht over het liefdesleven in de Haagse kringen ('moet dat er allemaal in, Ruud?') opende de Haagse performer-dichter Bart Chabot gisteravond onder luid enthousiame het tweede Crossing Border Festival

De eerste avond van het driedaagse festival voor muziek en literatuur was meteen een groot succes. Nog voor het programma begon, was het Haagse Theater aan het Spui uitverkocht. Duizend overwegend jonge bezoekers moesten zich in de drie zalen van het complex verdringen om de optredende zangers, schrijvers en dichters te kunnen zien.

En daar was ook reden toe. Afgezien van Bart Chabot, die wel nooit helemaal volwassen zal worden, werden er literaire programma's van niveau gepresenteerd, aangenaam vorm gegeven en op de juiste momenten afgewisseld door muziek met een literaire inslag.

Net als vorig jaar waren er enkele hoofdstromen. Tama Janowitz en Kathy Acker vertegenwoordigden gisteren het uit Amerika overgewaaide grootstedelijke proza, Linton Kwesi Johnson en Benjamin Zephanniah de Westindische reggae-poëzie, en Anne Clark en Gavin Friday de aan de melodieuze pop-muziek geliëerde poëzie.

Nieuw was dit keer een grote groep jonge Nederlandse schrijvers, voornamelijk gerecruteerd uit de kring rond het deze week opgerichte tijdschrift Zoetermeer. Een ander nieuwtje was de presentatie van een literaire video-clip. De schrijfster Mariët Meester leest daarop fragmenten voor uit haar werk, terwijl ze over het hek van een schaapskooi klimt, een beeld met horens betast en af en toe haar mond laat zien.

In zijn openigswoord vergeleek staatssecretaris Nuis ('de schrijvende staatsman') het festival met het veel oudere Poetry International in Rotterdam. Hij zag in Den Haag een nieuwe generatie opkomen en prees de Haagse moed om veel beginners op het toneel te zetten. “Dit is geen festival van de glamour, maar van het ware werk, en daar gaat het om.”

    • Reinjan Mulder