Recordbedrag voor saxofoon Charlie Parker

LONDEN, 10 SEPT. Een plastic saxofoon van jazz-musicus Charlie Parker is door Christie's in Londen voor bijna 250 duizend gulden verkocht aan de burgemeester van Kansas City. Een recordbedrag voor een saxofoon, aldus het veilinghuis. In een toekomstig jazz-museum in Kansas City, de geboorteplaats van Parker, wordt het exemplaar de voornaamste attractie.

Parker bespeelde het witte instrument tijdens het beroemde Massey Hall-concert van 1953, toen hij optrad met Dizzie Gillespie, Bud Powell, Charles Mingus en Max Roach, aldus Richard Chapman, jazz-expert van Christie's.

Parker, die voor zijn dood op 35-jarige leeftijd lange tijd drank en drugs gebruikte, verkocht volgens Chapman bijna al zijn instrumenten om zijn verslaving te kunnen bekostigen. De plastic saxofoon werd destijds bij iedere lommerd geweigerd.(APE)