Raad adviseert over opera

DEN HAAG, 10 SEPT. De Raad voor de Kunst adviseert het ministerie van Onderwijs, cultuur en wetenschappen om bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een operastudio te vestigen ter overbrugging van de opleiding naar de praktijk. Volgens de Raad moet het daarvoor in het bestaande Kunstenplan al gereserveerde budget naar het Haagse Conservatorium gaan, op voorwaarde dat er de studio openstaat voor leerlingen uit operaklassen elders in het land en wordt samengewerkt met het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en het Internationaal Opera Centrum Nederland. Verder adviseert de Raad - anders dan oudere plannen aangaven - om bij alle conservatoria die een brede tweede fase-opleiding krijgen een compositieopleiding toe te staan. Dat bevordert de kans op uitvoeringen door schoolensembles.