Oorlog Rwanda stopt Heineken-activiteiten

AMSTERDAM, 10 SEPT. De burgeroorlog in Rwanda heeft in juni aan de activiteiten van de bierbrouwer Heineken in het centraal-Afrikaanse land een eind gemaakt. Waar de 1.000 personeelsleden zijn gebleven, is totaal onduidelijk. “Een deel van de mensen is nog steeds niet terug”, zei Heineken-bestuursvoorzitter ir. K. Vuursteen gisteren tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers.

Heineken heeft fors afgeschreven op zijn limonadefabriek en brouwerij in Rwanda. De Rwandese overheid heeft daarvan 30 procent in handen. De fabrieken waren voor het staatje van levensbelang. Een groot deel van de belastinginkomsten was afkomstig uit de verkoop van bier. Heineken, de enige bierbrouwerij in Rwanda, produceerde 1 miljoen hectoliter bier per jaar. Vuursteen zei te verwachten dat de Rwandese overheid de produktie van de brouwerij zo snel mogelijk weer wil opstarten.

De Heineken-topman maakte gisteren verder bekend dat zijn bedrijf leider is op de markt voor geïmporteerd bier in China. De export van bier naar China is in de eerste zes maanden van dit jaar gestegen met 50 procent. Heineken, dat in april bekend maakte meer dan 800 miljoen in Azië te investeren, zal voor het einde van dit jaar nadere mededelingen doen over uitbreiding van de activiteiten in deze regio.

Heineken heeft, ondanks een slechte biermarkt in Europa, de netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening in de eerste zes maanden sterk zien stijgen met 15,6 procent tot 254,5 miljoen gulden. Ook in Nederland daalde het totale bierverbruik met 3 procent, maar Heineken kon zijn marktaandeel vergroten ten opzichte van zijn concurrenten, zo zei Vuursteen. Vooral het biermerk Heineken herstelt zich in Nederland, na een aantal jaren van teruggang.