Krediet voor herstel Haags museum

DEN HAAG, 10 SEPT. De kostbare opknapbeurt van het Gemeentemuseum en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag is een stap dichterbij gekomen, nu de Haagse gemeenteraad donderdagavond instemde met een krediet van 1,3 miljoen gulden om een concreet plan van aanpak te laten maken.

Het Haagse college van B en W is in beginsel bereid maximaal 65 miljoen gulden uit te trekken om het meest noodzakelijke achterstallige onderhoud te laten uitvoeren. Voor het Gemeentemuseum is dat 44,3 miljoen en voor de schouwburg 15,2 miljoen gulden. Daarnaast willen B en W 5,5 miljoen gulden besteden aan brandveiligheid en een betere toegankelijkheid voor gehandicapten van de schouwburg. Formeel krijgt de gemeenteraad nadat het plan van aanpak klaar is nog de gelegenheid definitief het groene licht te geven voor de restauratie van beide monumenten. Waarschijnlijk gebeurt dat begin volgend jaar.

De onderhoudstoestand van beide gebouwen is zeer slecht, zo is eerder dit jaar uit twee rapporten gebleken. Daarin werd onderscheid gemaakt tussen noodzakelijk onderhoud en wenselijke aanpassingen. Inclusief de wensen zou de opknapbeurt vvoor het Gemeentemuseum, een zestig jaar oud gebouw van de architect H.P. Berlage (1856-1934), op 60 miljoen gulden komen. Voor de Koninklijke Schouwburg, waarvan het gebouw uit 1804 dateert, zou dat bedrag 32 miljoen zijn. Ook het rijk en sponsors zullen voor medefinanciering benaderd worden. (ANP)