Kok: alleen premier beoordeelt ministers

DEN HAAG, 10 SEPT. Premier Kok vindt dat hij de effectiviteit van de ministers en staatssecretarissen moet beoordelen, en niet de fractieleiders van de drie regeringspartijen. “Dit is een zaak voor de premier. We hebben hier niet een schaduwkabinet van het college van fractievoorzitters”, aldus Kok gisteren op zijn wekelijkse persconferentie.

Kok reageerde hiermee op uitspraken van PvdA-fractievoorzitter J. Wallage, die in een gesprek met deze krant zei dat een selecte groep moet beoordelen of een bewindsman goed functioneert. In het geval van onvoldoende vertrouwen of gezag moet de bewindsman tussentijds aftreden, verklaarde Wallage.

Kok erkende dat de paarse coalitie voor meer dualisme is en “minder Torentjescultuur”. Maar hij wees erop dat bij de samenstelling van het nieuwe kabinet nauwgezet is gekeken naar de hechtheid van de ministersploeg. “De kwaliteit van deze ploeg is de verantwoordelijkheid van de premier. We hebben nu een goed team”, zei Kok. “We zijn pas begonnen en dat is niet het moment om enthousiast met een paar functioneringsgesprekken te beginnen. Als er niet voldoende gezag is of er een probleem ontstaat, moet je er verstandig mee omgaan.”

Een woordvoerder van de VVD zegt dat er 'open verhoudingen' zijn maar wijst erop dat de effectiviteit van een bewindsman niet kan worden afgemeten aan de hand van een 'strafpuntenstelsel'.

VVD-fractieleider F. Bolkestein was niet voor commentaar bereikbaar. Hij verblijft in de IJslandse hoofdstad Reykjavik, waar hij werd gekozen als toekomstig voorzitter de Liberale Internationale. Bolkestein volgt in 1996 Sir David Steel op, de huidige voorzitter van de wereldfederatie van liberale partijen. Bij de Liberale Internationale zijn honderd partijen uit zestig landen aangesloten.