KLM-aandeel dupe van beurstrend

AMSTERDAM, 10 SEPT. Het gros der handelaren is het er wel over eens: de beurshandel zit in een overgangsfase. Lage omzetten en weinig overtuiging van beleggerszijde kenmerkten de afgelopen week de handel op het Damrak. Beleggers accepteren zo langzamerhand dat er voorlopig geen renteverlaging meer inzit, menen analisten.

De piek in de publicatie van halfjaarcijfers is voorbij en hoewel de meeste cijfers de verwachtingen overtroffen, werd dat amper vertaald in hogere aandelenkoersen. De AEX-index zakte deze week verder en sloot gisteren zes punten lager dan een week geleden op 413,19 punten.

Een treffend voorbeeld van de trend zoals die zich nu al een tijdlang manifesteert op de Amsterdamse beurs is KLM. In een maand tijd is de koers van de luchtvaartmaatschappij bijna 20 procent gedaald zonder dat daarvoor nu direct een aanwijsbare oorzaak is. Handelaren en analisten zijn verbaasd over de snelheid waarmee het KLM-aandeel in waarde daalt. De afgelopen week brokkelde er weer iets meer dan twee gulden van de koers af. Gistermiddag bij het slot van de handel was het aandeel te koop voor 48,90 gulden.

De koers van de KLM liep eerder dit jaar fors vooruit op de cijfers die de maatschappij onlangs publiceerde. Medio augustus maakte de luchtvaartmaatschappij bekend dat over het eerste kwartaal van het boekjaar 1994/95 (de maanden april, mei en juni) een winst was geboekt van 122 miljoen gulden, ruim drie keer zoveel als het kwartaalresultaat een jaar geleden van 40 miljoen gulden. De KLM-koers was kort daarvoor al opgelopen tot een hoogste punt van 57,30 op 4 augustus. Ondanks de alom als 'mooi' gewaardeerde cijfers zette daarna een gestage koersdaling in die nog wel even kan doorzetten als met name particuliere handelaren in lichte paniek hun koerswinst willen veiligstellen door KLM-aandelen te verkopen. “Dit is op dit moment geen buy and hold-beurs”, zei een handelaar gisteren. “Het herstel van de KLM is na een paar miserabele jaren wel aangetoond, maar door de optimistische verwachtingen was dat een half jaar geleden al in de beurskoers verdisconteerd.”

Ahold wist de trend van afkalvende koersen op de beurs het best te ontwijken. Het Zaanse kruideniersconcern boekte wèl koerswinst na publicatie van de halfjaarcijfers. De winst over het eerste halfjaar is 18,6 procent hoger uitgekomen op 204,5 miljoen gulden. Maar de beloning van koerswinst vond zijn oorzaak vooral in de naar boven bijgestelde winstverwachting voor geheel 1994. Het netto resultaat zal dit jaar “belangrijk hoger” uitkomen dan de ruim 343 miljoen gulden in 1993, zo vertelde bestursvoorzitter Van der Hoeven deze week.

Vooral de resultaten in de Verenigde Staten waar Ahold een aantal supermarktketens bezit, maakten indruk op beleggers. Door forse prijsverlagingen van een aantal produkten en ingrijpende reorganisaties boeken vroegere probleemgevallen in de VS - de winkelketens Finast en Edwards - weer betere resultaten. Ook de resultaten van de andere vier Amerikaanse winkelketens van Ahold vertonen een stijgende lijn. Zoveel goed nieuws kan nog steeds rekenen op een beloning, zelfs op een slappe beurs. Ahold was deze week de grootste stijger met een winst van 4,5 procent.

    • Max Christern