Japan gaat vragen om zetel in V-raad VN

TOKIO, 10 SEPT. Japan zal nog deze maand de Verenigde Naties officieel verzoeken om een permanente zetel in de Veiligheidsraad. Dat hebben de Japanse regeringspartijen gisteren besloten.

Japan stelt als voorwaarde dat het lidmaatschap niet in strijd komt met zijn pacifistische grondwet. Dat betekent dat het Japanse leger niet inzetbaar is voor VN-vredesmissies waarbij gebruik van geweld is toegestaan om de vrede af te dwingen.

VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali, die morgen in Japan arriveert voor een officieel bezoek, heeft steeds gezegd dat een Japans permanent lidmaatschap van de Veiligheidsraad zich heel goed verdraagt met de Japanse grondwet. Het zijn twee aparte kwesties, aldus Boutros-Ghali, die sterk voorstander is van een Japanse zetel.

Japan is na de Verenigde Staten de grootste contributant van de VN. Het draagt jaarlijks 12,45 procent bij aan de VN-begroting. Duitsland is nummer drie met 8,93 procent. De Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, heeft eerder gezegd dat hij Japan wil laten voorgaan.

Het verzoek zal op 27 september worden gedaan door de Japanse minister van buitenlandse zaken, Yohei Kono, wanneer deze de Algemene Vergadering van de VN toespreekt.

Het is voor het eerst dat een Japanse regeringsfunctionaris zich met een dergelijk verzoek tot de VN richt. Vorig jaar vermeed de toenmalige premier Morihiro Hosokawa bij zijn toespraak tot de Algemene Vergadering het punt aan te snijden. De socialistische coalitiepartij was toen tegen. Zijn opvolger, Tsutomu Hata, sprak zich (in Japan) wel uit voor het permanente lidmaatschap, maar zijn kabinet regeerde te kort om de wens ook te gestalte te geven.

Tot de permanente leden van de Veiligheidsraad behoren de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog: Amerika, Rusland, China, Groot-Britannië en Frankrijk. Daarnaast kent de Raad tien non-permanente leden zonder veto-recht.