In Duitsland trekt superjackpot vele Nederlanders aan

Meer dan 30 miljoen lottoformulieren zijn deze week in Duitsland ingevuld. Twee keer zoveel dan normaal. De monsterjackpot lokt ook duizenden grensbewoners naar Duitsland.

AKEN, 10 SEPT. Bij Blumenhaus Peters, vijftig meter voor de Nederlandse grens bij Vaals, is het nog nooit zo druk geweest. De parkeerplaats staat vol Nederlandse auto's, de winkel is leeg. Een kartonnen bord met het woord Lotto wijst naar een gammel deurtje in de kweekkas. Tussen de zakken potgrond en de lege bloempotten zetten tientallen mensen kruisjes op Duitse lottoformulieren.

Monster-Jackpot! Rund 42 Millionen! Das Geld muss raus! schreeuwt het affiche naast de kassa. De klanten staan in de rij met bankbiljetten van tien, twintig of honderd mark in de hand. In hun andere hand hebben ze misschien het biljetdat 42 miljoen Dmark waard is.

“Waarom zou ik hem niet winnen?” zegt een jongeman uit Valkenburg die voor dertig mark kruisjes heeft gezet. “Als morgenavond de balletjes gaan rollen, heb ik toch even veel kans als al die andere mensen?”

De kans dat hij 6 van de 49 cijfers goed heeft ingevuld, is per rijtje één op 13.983.816. Om dan ook nog de jackpot te winnen, moet het laatste cijfer van het nummer onder aan zijn lottobiljet overeenkomen met het supergetal dat als laatste getrokken wordt. De kans op de jackpot is dus een op 139.838.160. De afgelopen tien weken hebben tientallen mensen de 6 lottogetallen goed geraden, maar niemand van hen had een biljet met het juiste eindcijfer.

“Een statistisch wonderkind”, noemt woordvoerder Bamfaste van de West-Lotto de monster-jackpot. Maar als iedereen zou spelen zoals hij, was dat het geld er al lang uit geweest, denkt hij: “Ik neem tien biljetten met een eindcijfer van 0 tot 9 en vul op ieder twee rijtjes in. Dat is veel slimmer dan twintig rijtjes op één biljet te zetten”. Bamfaste schat dat er deze week meer dan 30 miljoen lottoformulieren zijn ingevuld. Dat is twee keer zoveel dan normaal.

De monsterjackpot heeft ook deze week duizenden bewoners van de Nederlandse grensstreek naar Duitsland gelokt. “Om gek van te worden, zegt de verkoopster van een sigarenwinkeltje op de hoek van de drukke Adalbertstrasse. “Ik heb nog nooit zoveel Nederlanders en Belgen gezien.” Ze hebben haar omzet verdriebubbeld. Wijzend op het zienderogen slinkende stapeltje achter haar probeert ze twee mannen uit Luik duidelijk te maken dat ze ieder maar één formuliertje mogen meenemen. Pas nadat de twee haar hebben uitgelegd dat ze de formuliertjes in de winkel invullen, krijgen ze er ieder acht.

“We hebben ieder driehonderd mark bij ons, dus het kan even duren”, lachen ze een beetje nerveus. Om hun geld op te maken moeten ze 480 keer zes getallen aankruisen, want ieder rijtje kost 1,25 mark. Wat ze straks met al dat geld gaan doen? “Daar kan ik me nu nog niet over opwinden. Maar ik zou het best kunnen gebruiken”, zegt de een. De ander mompelt iets over “een jacht met mooie vrouwen”.

Ook in Nederland wordt druk gekruist op Duitse lottoformulieren. “We wisten dat onze winkeliers wel eens Duitse formulieren onder de toonbank verkochten, maar nu gebeurde het zo massaal, dat we wel moesten ingrijpen”, zegt woordvoerder Westbroek van de Stichting Nationale Sporttotalisator.

De controleurs van het Nederlands Meet Instituut houden nauwlettend winkeliers met een lottovergunning in de gaten. Wie wordt betrapt op het verkopen van Duitse formulieren kan zijn vergunning kwijtraken.

De Nederlandse lotto wordt door de belangstelling voor de Duitse concurrent overigens niet geschaad, maar vaart er juist wel bij, zegt Westbroek: “Onze omzet is een paar procent gestegen, omdat de mensen ook nog snel een Nederlands formuliertje meepikken als ze in de sigarenwinkel staan”.

De sigarenwinkelier bij het station in Maastricht verontschuldigt zich: “Ik mag geen Duitse formuliertjes verkopen, maar als u even de hoek omloopt naar het café, kunt u er zo veel kopen als u wilt.”

    • Jacques Herraets