Haarhuis en Eltingh verslaan Australiërs

NEW YORK, 10 SEPT. Hij stond tussen de punten door gretig op en neer te springen. Hij schreeuwde tegen de lijnrechter en de umpire als hun beslissingen hem niet bevielen. Hij plaatste simpele volley's in het net of ramde de ballen op de voeten van zijn tegenstanders. En op het eerste matchpoint blokte Paul Haarhuis een winnende return.

De 28-jarige Haarhuis en de 24-jarige Jacco Eltingh versloegen gisteren de Australiërs Mark Woodforde en Todd Woodbridge in de finale van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen in New York. Ze wonnen in een uur en vijftien minuten met 6-3 en 7-6 (7-1). Het was de tweede grand-slamtitel voor het Nederlandse duo dat in januari ook in Australië had gewonnen. Haarhuis en Eltingh zijn er met hun zege van verzekerd dat ze tot het einde van het jaar bovenaan zullen staan op de ranglijst voor dubbelteams.

In het langzaam vol lopende stadion - de halve finales van de vrouwen zouden volgen - keken de voormalige Nederlandse tennissterren Tom Okker (één dubbeltitel in New York) en Betty Stöve (vijf dubbeltitels in New York) toe hoe hun opvolgers de grote zilveren bokaal in ontvangst namen. De vriendin van Haarhuis waagde zich bij de prijsuitreiking op de baan om een foto te nemen, maar werd er door een veiligheidsbeamte weer vanaf gejaagd.

Haarhuis, die in zes jaar proftennis al bijna vier miljoen gulden prijzengeld verdiende, en Eltingh, die in de buurt komt van de drie miljoen, kregen voor hun zege ieder een cheque van honderdduizend dollar, minus 37 procent Amerikaanse belastingen. “Als je blijft winnen, verdubbelt het bedrag elke ronde”, zei Eltingh. “Weet je wat honkballer Bobby Bonilla hier per dag misloopt door de honkbalstaking? 60.000 gulden per dag. Dat is pas a-sociaal.”

Pag.11: 'US Open is beste van onze drie titels'

Haarhuis en Eltingh spelen al twee jaar bijna elk toernooi dat ze spelen ook samen het dubbelspel. Vorig jaar resulteerde dat in zes titels, waaronder het wereldkampioenschap. “Dit jaar wilden we ons concentreren op de grote toernooien en op de grand-slamtoernooien”, vertelde Haarhuis na de winst in New York. “Na het wereldkampioenschap wisten we dat we ons konden meten met de topteams. En de US Open is de beste van de drie titels die we hebben.”

De Australische 'Woodies', die dit jaar en vorig jaar Wimbledon wonnen, zijn de afgelopen jaren het meest opvallende dubbel geweest. “Er zijn vier teams die alle toernooien winnen”, zei Eltingh. “Maar wij hebben dit jaar als enige twee grand-slamtoernooien gewonnen. Nu moeten we nog onze wereldtitel verdedigen, in december in Djakarta.”

Het Nederlandse tweetal verloor in New York vorige week in het enkelspel in de eerste ronde, maar nam “een soort revanche” door in het dubbel de twee weken vol te maken. Haarhuis bereikte met de zege wederom de eerste plaats op individuele ranglijst van dubbelspelers. Eltingh heeft precies hetzelfde aantal punten, maar heeft twee toernooien meer gespeeld. “Anders had ik eerste gestaan, op alfabetische volgorde”, mopperde Eltingh.

Het was gisteren geen mooie, spectaculaire dubbelwedstrijd. Er stond veel wind, die de spelers regelmatig op het verkeerde been zette. Woodbridge, die een dag daarvoor de finale van het gemengd dubbel had verloren en daarmee een deel van zijn scherpte was kwijtgeraakt, was duidelijk de zwakste van de vier. De roodharige Woodforde en Eltingh speelden degelijk. Haarhuis werd de man van de wedstrijd. Op het ene moment wilde hij te graag, stapte hij te snel naar voren en belandde zijn volley in het net. Even later speelde hij bij vlagen briljant met mooie lobs en agressieve volley's.

De finale ging niet om drie gewonnen sets, zoals op de andere grand-slamtoernooien, maar om twee gewonnen sets. Daar is men bij de US Open vorig jaar mee begonnen. De andere drie willen hun voorbeeld volgen. “Wij vinden dat het eigenlijk om drie zou moeten gaan”, zei Eltingh, “maar voor de televisie kan het handiger zijn als de partijen korter duren. Bovendien zou het wellicht de topspelers in het enkelspel kunnen overhalen om vaker dubbelspel te spelen bij de grand-slamtoernooien.”

Tijd om te feesten hadden de dubbelaars niet. Een paar uur na de finale stapten ze al weer op het vliegtuig naar Nederland. Volgend weekeinde wacht de Duitse competitie, op gravel en over twee weken een toernooi in Maleisië.

    • Remmelt Otten