Gesprek over hulp aan Palestijnen loopt uit op ruzie

PARIJS, 10 SEPT. Een belangrijke internationale donorbijeenkomst in Parijs onder auspiciën van de Wereldbank over hulp aan de Palestijnse autonomiegebieden is gisteren vastgelopen op een ruzie over hulpprojecten in Oost-Jeruzalem. De bijeenkomst is tot nader order geschorst. De Wereldbank liet weten dat de hulp te belangrijk was om “door de twee belangrijkste partijen van de rails te worden geduwd, en sprak van “diepe teleurstelling” over de ontwikkelingen.

Israel maakte bezwaar tegen pogingen van de Palestijnen projecten in Arabisch Oost-Jeruzalem, door Israel geannexeerd, te ondernemen. Het betrof herstelwerkzaamheden aan scholen en ziekenhuizen. Volgens Palestijnse functionarissen waren er echter ook meningsverschillen met de donors over de financiering van de Palestijnse politie in de autonomiegebieden en over de dagelijkse kosten van het nieuwe Palestijnse Gezag.

Regeringen en hulpinstellingen hebben in totaal meer dan 2 miljard dollar toegezegd voor de opbouw van de Palestijnse autonomiegebieden. Maar er is tot dusverre slechts weinig geld overgemaakt, aangezien de donors zekerheid over de besteding ervan eisen en bovendien bezwaar maken tegen lange-termijn verplichtingen. (Reuter, AP)