Geen plaats meer voor asielzoekers in centra

DEN HAAG, 10 SEPT. De toestroom van asielzoekers is op dit moment zo groot dat voor vijfhonderd à zeshonderd mensen geen plaats is in de opvang- en onderzoekscentra.

Dat heeft de Centrale Opvang Asielzoekers (COA) gisteren bekendgemaakt. De COA spreekt niet van een acute noodsituatie, maar noemt het “heel vol in de centra”.

De COA heeft VluchtelingenWerk Nederland bereid gevonden te helpen bij het zoeken van plaatsen voor kansrijke asielzoekers, die nu nog in asielzoekerscentra zitten. Dat kan de doorstroming vergroten. Daarnaast zorgt de belangenorganisatie voor opvang van mensen die bij hen aankloppen en waarvoor in de opvangcentra geen plaats is. Dat waren er de afgelopen weken enkele tientallen. VluchtelingenWerk heeft de COA echter laten weten geen verantwoordelijkheid voor het zoeken van opvangplaatsen te willen hebben.

De Centrale Opvang heeft de hoop gevestigd op enkele grote opvangcentra die op korte termijn open gaan. Deze week zijn door het bouwen van porto-cabins bij de Isabella-kazerne in Vught honderdvijftig plaatsen gecreëerd. Daar komen er maandag honderdvijftig bij. Daarnaast wordt op 20 september het opvangcentrum aan de Junostraat in Den Haag geopend. Het centrum biedt plaats aan zeshonderd asielzoekers. “Zo snel mogelijk” gaat een opvangcentrum in Dronten met achthonderd plaatsen open. Daarmee hoopt de COA de najaarspiek in de toestroom van asielzoekers op te vangen, zodat van onderdak in tentenkampen geen sprake hoeft te zijn. (ANP)