'Geen concessies handelsembargo'; Akkoord Cuba en VS over immigratie

WASHINGTON, 10 SEPT. De Verenigde Staten en Cuba zijn zijn het gisteren eens geworden over de emigratie van Cubanen naar Amerika. President Clinton hoopt dat er zo een einde komt aan de stroom bootvluchtelingen uit Cuba.

De VS zullen jaarlijks ten minste 20.000 visa geven aan Cubanen in Cuba, zo kwamen Amerikaanse onderhandelaars en Cubaanse regeringsvertegenwoordigers gisteren met elkaar overeen in het gebouw van de Verenigde Naties in New York.

Ongeveer 6.000 Cubanen op de wachtlijst voor een visum zullen ook worden toegelaten. Vorig jaar gaf de Amerikaanse regering slechts 2.700 visa uit.

Van hun kant zullen de Cubaanse autoriteiten maatregelen nemen om de bootvluchtelingen van Cuba op niet-gewelddadige manier tegen te houden. “Deze overeenkomst, indien uitgevoerd, zal waarborgen dat de massale stroom van gevaarlijke en illegale migratie zal worden vervangen door een veiliger, legaal en ordelijk proces”, aldus president Clinton.

Het hoofd van de Cubaanse delegatie, Ricardo Alarcón, noemde het akkoord gisteren “volstrekt acceptabel”. Vandaag verschijnt in de Cubaanse officiële krant Granma een verklaring, waarin de autoriteiten vluchtelingen “aanmanen” het land niet langer “met eigen middelen te verlaten”. Zij zullen 72 uur de tijd krijgen (tot dinsdag twaalf uur 's middags) om vlotten en ander materiaal van de stranden weg te halen. In die tijd zullen de autoriteiten vluchtelingen “overreden om niet te vertrekken”, maar daarna zullen zij hen “verhinderen te vluchten, desnoods met geweld”, aldus de verklaring.

Volgens de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken, Peter Tarnoff, hebben de VS geen enkele concessie gedaan in het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba. “Dat is geen onderdeel van het akkoord en er wordt niets van dien aard overwogen”, aldus Tarnoff. Cuba moet eerst stappen nemen tot democratisering en liberalisering van de economie voordat de VS willen spreken over het embargo.

Sinds half augustus hebben de Amerikaanse kustwacht en marine 35.000 Cubaanse bootvluchtelingen uit zee opgepikt en naar Guantánamo en Panama vervoerd. Cubanen die in de Amerikaanse militaire basis Guantánamo op Cuba worden vastgehouden mogen niet naar de VS, zei de Amerikaanse minister van justitie, Janet Reno, gisteren.

    • Maarten Huygen