Foto

Foto: ZWAMMERDAM - Op initiatief van een drietal lokale actiegroepen is gistermiddag de rijksweg N-11 tussen Bodegraven en Alphen a/d Rijn ter hoogte van Zwammerdam geblokkeerd. Aan de blokkade, die een half uur duurde, namen circa tweehonderd mensen deel. Dit veroorzaakte files van “enige kilometers”, aldus een woordvoerder van het regiokorps Hollands-Midden. De actie diende als protest tegen de “extreem onveilige verkeerssituatie” op de tweebaansweg, waartegen Rijkswaterstaat onvoldoende zou ondernemen. Dit ondanks “een serie dodelijke ongevallen” en “herhaalde protesten” van omwonenden. De N11 is een rijksweg met lintbebouwing; veel huizen bevinden zich slechts enkele meters van de rijbaan. Er geldt een snelheidsbeperking van 80 km/u. Volgens de omwonenden wordt deze veelvuldig overtreden. De politie zegt dat op de N11 de laatste drie jaar 195 ongevallen plaatshadden, waarbij vier doden vielen en 48 maal sprake was van letsel. “Dat is nogal wat”, aldus de politiewoordvoerder. “Mensen maken zich terecht zorgen over de weg.” In een brandbrief aan minister Jorritsma (verkeer) heeft de 'Pressiegroep Kinderen Voorrang' gisteren aangedrongen op het spoedig treffen van extra veiligheidsmaatregelen. Een en ander werd ondersteund door de drie lokale pressiegroepen: de 'Actiegroep Veilig Dammerkant', de 'Actiegroep Steekterweg' alsook de 'Belangenvereniging Zwammerdam'. (Foto Walter Herfst)