Dolle Dinsdag

“Op maandag 4 september 1944 bereikten de geallieerde troepen Antwerpen.” Tot zover kan ik meegaan met het verhaal van Harry van Wijnen in de boekenbijlage van 3 september, maar verder dan Antwerpen kwamen ze niet, dus ook niet in Merksem. Café Breda, mij zeer goed bekend, kon op dat tijdstip dan ook niet bereikt zijn, laat staan dat daar een militair zijn motor even geparkeerd had om een pintje in te slaan.

De bevrijding van Merksem kende een dramatische ontknoping, immers de slag om het Albertkanaal werd hier gedurende een volle maand uitgevochten. Alle bruggen over dat kanaal waren door de Duitsers rond 4 september 1944 opgeblazen en van een simpele doortocht naar het noorden was beslist geen sprake.

Op 3 oktober werd Merksem bevrijd, en café Breda eveneens. Vele inwoners van Merksem werden door de Duitsers verplicht te evacueren naar het noorden (richting Breda!), terwijl de burgers die achterbleven het heel zwaar te verduren kregen door de vele V-bommen die door de Duitsers op de Antwerpse haven werden afgevuurd en waardoor ook in Merksem vele slachtoffers vielen.

Wanneer de heer Gehrels op dinsdag 5 september van Heemstede naar Breda vertrok, kan hij daar pas op 6 of 7 september gearriveerd zijn en toen wist men daar echt wel dat de geallieerde troepen er nog steeds niet waren en was de mededeling inzake de opmars naar Breda, via Radio Oranje, al lang achterhaald. De 'Brede Baan' en café Breda waren toen nog steeds bezet door de Duitsers.

    • M. Kilsdonk