Asielzoeker eist van staat kwart miljoen

DEN HAAG, 10 SEPT. De Roemeense asielzoeker die zwaar gehandicapt raakte nadat zijn mond was dichtgeplakt door de marechaussee op Schiphol, eist in een kort geding 250.000 gulden schadevergoeding van de Nederlandse staat. Dit bedrag beschouwt hij als een voorschot op een veel grotere claim. Volgende week donderdag dient de zaak voor de rechtbank in Den Haag. De 23-jarige Constatin Rudaru verzette zich heftig toen hij begin 1992 op Schiphol naar Roemenië dreigde te worden uitgezet. De marechaussee boeide hem aan handen en voeten. Omdat hij zou hebben gebeten naar een agent werd ook zijn mond afgeplakt. De Roemeen kreeg daarop een hartaanval en een hersenbloeding. De asielzoeker is nu spastisch, bijna geheel blind en zijn spraakvermogen is beperkt. De marechaussee die het plakband aanbracht is niet vervolgd. Eerdere schadeclaims van de asielzoeker zijn allemaal afgewezen.