Winst Heineken ruim 15 pct omhoog

AMSTERDAM, 9 SEPT. Bierbrouwer Heineken heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een netto winst geboekt van 254,5 miljoen gulden, een stijging van 15,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Heineken schrijft de winststijging vooral toe aan kostenbesparingen en de gestegen export naar de VS en het Verre Oosten.

De netto omzet was met 4,7 miljard gulden 3,9 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar (4,5 miljard gulden). Het bedrijfsresultaat steeg met 6,9 procent van 364 miljoen tot 389 miljoen gulden. Het bierconcern verwacht dat stijging van de netto winst zich in de tweede helft van dit jaar “in ongeveer gelijke mate zal voortzetten” als in het eerste halfjaar.

In de halfjaarcijfers zijn het gunstige effect van het fraaie zomerweer op de bierverkoop nog niet verwerkt. De hoeveelheid verkocht bier lag op hetzelfde niveau als in de eerste helft van 1993. In Europa stonden de verkoop en prijzen van Heinekenbier vooral in Italië, Frankrijk en Nederland onder druk “als gevolg van de economische situatie en het minder gunstige voorjaarsweer”.

De winststijging van Heineken is te danken aan de groeicijfers van de bierverkoop in de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Europa, dat in 1993 27,3 procent van de bierafzet voor zijn rekening nam, is al enkele jaren een krimpende markt. In 1993 boekte Heineken daarentegen een negen procent hogere omzet in de VS.

Heineken maakte vanmiddag bekend dat de export naar landen buiten Europa verder is gestegen. Daarnaast is Heineken steeds actiever in het Verre Oosten. De afzet van Heinekenbier in China, Hongkong, Taiwan, Vietnam en andere Oost-Aziatische landen steeg fors vorig jaar. In april dit jaar maakte Heineken bekend dat het de komende vijf jaar meer dan 800 miljoen gulden in Azië wil investeren.

De winst over het eerste halfjaar wordt daarnaast opgestuwd door een boekwinst van 58,6 miljoen gulden op de verkoop van het Heineken-belang van 50 procent in de joint venture Bols Benelux aan Bols Wessanen. De totale winst over de eerste zes maanden van 1994 kwam daardoor uit op 313,1 miljoen gulden.

Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers van Heineken na de publikatie van de halfjaarcijfers direct met vier gulden tot 241,50 gulden. De netto winst vóór bijzondere baten was iets hoger dan effectenanalisten hadden verwacht. Heineken zal aan de aandeelhouders een overanderd interimdividend van 1,50 gulden per aandeel uitkeren.