Waterpolosters bereiken WK-finale

ROTTERDAM, 9 SEPT. De Nederlandse waterpolosters hebben zich geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap in Rome. De regerend wereldkampioen won gisteren in de halve eindstrijd met 10-7 van de Verenigde Staten. In de finale van vandaag treft het zevental van coach Kees van Hardeveld Hongarije, in de laatste groepswedstrijd overtuigend verslagen door Nederland. De Oosteuropese ploeg zette gastland Italië met 7-5 opzij.

De Nederlandse vrouwen namen in de derde periode een beslissende voorsprong op de Verenigde Staten. Ze liepen uit naar 9-4. Aanvalster Karin Kuiper schoot binnen twee minuten driemaal raak. Edmee Hiemstra bracht het doelpuntentotaal in het derde wedstrijddeel op vier. In de laatste periode kwamen de Amerikaanse vrouwen nog even terug, maar dat kon de Oranje-ploeg niet meer in gevaar brengen.

Nederland ontbreekt in de finales van het WK kunstzwemmen. Tamara Zwart slaagde er bij de verplichte figuren niet in zich te plaatsen bij de laatste acht en eindigde als elfde met een puntentotaal van 174.616, waarmee de Amsterdamse ruim drieëneenhalf punt te kort kwam voor een optreden in de eindstrijd. Het duet Zwart-Sentrop klasseerde zich met 173,666 punten als tiende, eveneens te weinig voor een finaleplaats. De ploeg tenslotte kwam het dichtst in de buurt van de finale. Het totaal van 172.784 punten leverde een negende plaats op, ruim twee punten verwijderd van de eindstrijd.

Ook bij het marathonzwemmen viel Nederland buiten de prijzen. Almar van der Meer was de beste landgenoot met een vijfde plaats op de 25 kilometer bij Terracina. Hans van Goor, die vooraf hoopte op een medaille, finishte als vijftiende.

In de finale torenspringen bij de mannen troefde Dmitri Sautin zijn Chinese concurrenten af. Met zijn laatste sprong legde de jonge Rus beslag op de eerste plaats.

Vanmorgen zorgden Karin Brienesse en Inge de Bruijn voor het eerste Nederlandse succesje door op de 100 meter vlinderslag de finale te bereiken. Beiden waren in de serie bovendien sneller dan de Duitse ster Franziska van Almsick. Brienesse ging als zesde over met een tijd van 1.01,16, bijna een seconde sneller dan ze dit seizoen was. Ze kwam bovendien ongelukkig uit bij het aantikken.