VS vorderen zeven transportschepen voor actie Haïti

WASHINGTON, 9 SEPT. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft zeven transportschepen gevorderd ter voorbereiding van een mogelijke militaire operatie in Haïti. De zeven zogeheten roro-schepen (van roll-on/roll-off) kunnen tanks en ander zwaar materieel vervoeren. Met het bekendmaken van de maatregel trachten de Verenigde Staten opnieuw de druk op het militaire bewind in Haïti op te voeren.

Volgens de Amerikaanse minister van defensie, William Perry, komt de kwestie-Haïti “in zijn eindfase”. Een woordvoerster van het Witte Huis zei dat “ons geduld opraakt”. Clinton zou overwegen in een televisie-toespraak voor het Amerikaanse volk “het psychologische fundament” te leggen voor een invasie, aldus regeringsfunctionarissen. Zo'n toespraak zou echter nog “zeker een week” op zich laten wachten. Een eventuele invasie zou tussen eind september en half oktober plaatshebben.

Vier Caraïbische eilandstaten - Saint-Vincent, Antigua, de Bahama's en Grenada - hebben gisteren toegezegd te zullen deelnemen in de multinationale troepenmacht die in Haïti na het verdwijnen van de junta de orde moet handhaven. Jamaica, Trinidad en Tobago, Belize en Barbados hebben al soldaten (in totaal 266) toegezegd. De VS hebben gisteren de leiders van Latijns-Amerikaanse landen - die in Rio de Janeiro bijeen zijn - opgeroepen hun verzet tegen een militaire oplossing van de kwestie Haïti te laten varen. Alleen Argentinië is bereid aan een invasie mee te werken.

Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers overlegden gisteren met de Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide, die in 1991 door de junta werd afgezet. In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince hielden enkele duizenden medestanders van de junta gisteren een demonstratie tegen president Aristide, de VS en buitenlandse bemoeienis met Haïti in het algemeen. (AP, AFP, Reuter)