Serviërs vallen moslim-enclave Bihac binnen

SARAJEVO, 9 SEPT. Vanuit twee richtingen zijn gisteren Bosnische Serviërs en Kroatische Serviërs de moslim-enclave Bihac in het uiterste noordwesten van Bosnië binnengevallen.

De VN-vredesmacht UNPROFOR liet zich gisteren vooral bezorgd uit over de deelname van Kroatische Serviërs aan het dubbele offensief. Het is de eerste keer dat troepen uit de door Serviërs gecontroleerde Kroatische Krajina massaal de grens met Bosnië oversteken en zich mengen in de Bosnische oorlog. Volgens UNPROFOR kan dit leiden tot een escalatie van de oorlog. Bij het offensief vanuit de Kroatische Krajina zijn zeker duizend man infanterie betrokken. Ze trokken met tanks en infanterie vanuit het noordoosten Bihac binnen, terwijl Bosnische Serviërs de enclave vanuit het zuidoosten binnenvielen. De Serviërs rukten gisteren op tot tien kilometer van de stad Cazin.

In de enclave maakte het Bosnische regeringsleger eind augustus na bijna een jaar een eind aan een opstand van plaatselijke moslims tegen het gezag van Sarajevo. Deze opstand was het werk van de lokale zakenman en politicus Fikret Abdic, die in september vorig jaar de autonomie van Bihac uitriep en vrede sloot met de Serviërs in Bosnië en Kroatië. Veel van Abdic' aanhangers vluchtten de grens met de Kroatische Krajina over. De VN-vredesmacht vreest dat zij zich mogelijk aan de kant van de Serviërs in de strijd zullen mengen.

Bij de gevechten van gisteren werden twee NAVO-vliegtuigen - Britse Sea Harriers, opgestegen vanaf een Brits vliegdekschip in de Adriatische Zee - door de Serviërs met luchtdoelraketten van het type SAM-7 onder vuur genomen. De toestellen werden niet geraakt. Ze waren naar het luchtruim boven Bihac gestuurd om poolshoogte te nemen, nadat Franse blauwhelmen op de grond zich hadden moeten terugtrekken toen ze tussen de linies terecht dreigden te komen.

Volgens waarnemers gaat het de Serviërs met hun offensief er vermoedelijk om, het Vijfde Legerkorps, onderdeel van het Bosnische regeringsleger, in Bihac vast te pinnen, waardoor het niet elders in Bosnië kan worden ingezet. Daarnaast willen ze met hun offensief vermoedelijk de verbindingslijnen tussen Knin, de hoofdstad van de Kroatische Krajina, en de 'Servische Republiek' in Bosnië herstellen. Die verbindingslijnen gingen voor de Bosnische en Kroatische Serviërs verloren na de nederlaag van Fikret Abdic. Sindsdien is Knin vanuit Servië en Bosnië slechts te bereiken via een lange omweg om Bihac heen.

In Sarajevo hebben veel inwoners - katholieken, maar ook moslims - gisteren op de radio en de televisie de mis gevolgd die de paus speciaal voor hen in Italië opdroeg op de dag waarop hij Sarajevo had willen bezoeken. In zijn preek riep de paus in het Servokroatisch de moslims, Kroaten en Serviërs op naar verzoening te streven. (Reuter, AP, AFP)