Ramp met Boeing bij Pittsburgh: 131 doden

WASHINGTON, 9 SEPT. Bij een ongeluk met een Boeing 737 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij US Air bij Pittsburgh zijn gisteravond alle 131 inzittenden om het leven gekomen. Het vliegtuig, dat 126 passagiers en vijf bemanningsleden aan boord had, stortte neer om negen over zeven lokale tijd tijdens een landing, vlakbij het vliegveld van Pittsburgh. De oorzaak is onbekend.

Sommige omwonenden meenden een explosie te horen en een rookspoor te zien vóór de Boeing neerstortte. Anderen dachten dat de motoren ophielden tijdens een zwenking, waarna het vliegtuig doorkantelde en met de neus naar beneden neerstortte. Toen zou de explosie zijn gevolgd.

Amerikaanse functionarissen hebben de black box, waarin alle vluchtgegevens en uitspraken van de piloten zijn opgenomen, gevonden en meegenomen voor verder onderzoek. De weersomstandigheden waren goed. De Boeing van US Air, die sinds 1987 dienst heeft gedaan, kwam uit Chicago en moest na een tussenlanding in Pittsburgh nog doorvliegen naar West Palm Beach.

Vannacht staakten de reddingsploegen hun activiteiten omdat ze niet met auto's bij de plaats van het ongeluk midden in het bos konden komen. Het was duidelijk dat niemand de ramp had overleefd. Vandaag kregen onderzoekers toegang tot de brokstukken om het ongeluk te reconstrueren. US Air heeft op het vliegveld van Pittsburgh voor tijdelijke opvang van familieleden van de slachtoffers gezorgd. Veel mensen maakten zich zorgen en wisten niet of hun familieleden in het neergestorte vliegtuig zaten. Het is de vijfde keer in vijf jaar dat een vliegtuig van US Air een ongeluk heeft gehad.

Pag.4: US Air lijdt al jaren grote verliezen

Op 2 juli van dit jaar stortte een DC-9 neer op het vliegveld van Charlotte, North Carolina, tijdens onweer waarbij 37 mensen omkwamen. In maart 1992 stortte in New York een Fokker F-28 neer bij een poging om met sneeuw op de vleugels op te stijgen.

Volgens een rechter en volgens een rapport van de Amerikaanse overheid had US Air onjuiste procedures gevolgd voor het verwijderen van ijs en sneeuw van de vleugels. Op 1 februari 1991 botste een US Air-vliegtuig met een kleiner vliegtuig op de landingsbaan in Los Angeles, waarbij 34 personen omkwamen. De fout lag bij een verkeersleider. Op 20 september 1989 slipte een US Air vliegtuig tijdens de aanloop voor het opstijgen van de landingsbaan in New York, waarbij twee mensen om kwamen.

US Air maakt al sinds 1989 grote verliezen, 393 miljoen dollar in 1993 en 182,8 miljoen dollar tot nu toe dit jaar. British Air heeft een aandeel genomen in US Air, zodat beide luchtvaartmaatschappijen geïntegreerd kunnen worden en kunnen samenwerken.