RABARBER MUFFINS

Een aantal maanden geleden schreef ik een recept voor een courgettetaart (zie NRC Handelsblad van 22 april 1994). Daarin zat het ingrediënt dubbelkoolzure soda of natriumbicarbonaat. Helaas werd bij het overtikken natriumbicarbonaat 'natriumcarbonaat' en dat is gewone soda en een schoonmaakmiddel. Een oplettende lezer attendeerde mij op de fout. Dubbelkoolzure soda, baking soda in het Engels, is een bekend ingrediënt in Noord-Amerika en Engeland. Hier in Nederland is het vaak alleen verkrijgbaar bij een Oosterse toko.

Als u geen dubbelkoolzuur soda kunt vinden, moet u wat extra bakpoeder gebruiken. Het resultaat is dan misschien wel iets minder luchtig maar nog zeker acceptabel.

Voor 12 muffins:

300 gram bloem

175 gram suiker

3 theelepels bakpoeder

1 theelepel dubbelkoolzure soda

2 theelepels zout

100 gram gehakte walnoten of pecannoten

1 groot ei

4 eetlepels plantaardige olie

1 eetlepel geraspte sinaasappelschil

1,5 deciliter vers sinaasappelsap

175 gram fijngehakte rauwe rabarber

Doe de bloem, suiker, het bakpoeder, de dubbelkoolzure soda, het zout en de noten in een kom en schep alles om.

Doe het ei in een andere kom en klop het los. Voeg de olie, geraspte sinaasappelschil en het sinaasappelsap toe en klop alles goed. Giet het sinaasappelmengsel bij het bloemmengsel en schep alles goed om. Schep er de fijngehakte rabarber door.

Vet een muffinblik of cakevormpjes licht in met wat olie. Vul de vormpjes driekwart en zet ze 25 tot 30 minuten in een op 180ß8C voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze even in de vormpjes afkoelen, haal ze uit de vormpjes en laat ze verder op een rooster afkoelen.

    • Kim Maclean